Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Azovs­ta­lin teh­taal­la haa­voit­tu­neet uk­rai­na­lais­so­ti­laat pyy­tä­vät apua – o­lo­suh­teet teh­das­alueen uu­me­nis­sa ovat karut

Haavoittuneita ukrainalaissotilaita hoidetaan Azovstalin tehtaan uumenissa Mariupolissa epähygieenisissä olosuhteissa ilman riittävää ruokaa ja lääkkeitä.

Kiova/Helsinki
Azovstalin terästehtaalla olevat ukrainalaissotilaat ovat pyytäneet apua. Kuvassa näkyy, miten savu nousee tehdasalueelta 7. toukokuuta.
Azovstalin terästehtaalla olevat ukrainalaissotilaat ovat pyytäneet apua. Kuvassa näkyy, miten savu nousee tehdasalueelta 7. toukokuuta.
Kuva: ALESSANDRO GUERRA

Mariupolissa Azovstalin tehtaalla olevat ukrainalaissotilaat pyytävät apua haavoittuneilleen, kertoo Guardian-lehti.

Azovin rykmentin Telegram-viestipalvelussa julkaisemissa kuvissa näkyy haavoittuneita ukrainalaissotilaita, joita hoidetaan tehtaan uumenissa surkeissa ja epähygieenisissä olosuhteissa ilman riittävää ruokaa ja lääkkeitä. Moni on menettänyt raajansa.

Kuvien mukaan on liitetty avunpyyntö YK:lle ja Punaiselle ristille, jotta ne pelastaisivat sotilaat pois tehtaalta ja toimittaisivat heidät kunnolliseen hoitoon.

Sokkeloinen Azovstalin tehtaan alue on Mariupolin kaupungin viimeinen puolustuslinnake, jota Venäjän joukot eivät vielä ole onnistuneet täysin valtaamaan.

Ukraina sanoo vallanneensa takaisin alueita koillisessa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa etenee Venäjän kannalta raskaasti. Ukrainan mukaan sen joukot ovat saaneet vallattua takaisin Harkovan pohjoispuolella sijaitsevia kyliä ja alueita Venäjän joukoilta. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Koillis-Ukrainassa.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan takaisin on vallattu Tsherkaski Tyshkyn, Ruski Tyshkin, Borshtshovan ja Slobozhansken alueet.

Myös yhdysvaltalainen Institute for Study of War -ajatushautomo kertoi yhden venäläislähteen väittäneen, että venäläisjoukot alueella on työnnetty takaisin lähelle Venäjän rajaa.

Ukrainan mukaan sodassa kaatunut yli 26 000 venäläissotilasta

Venäjä on menettänyt Ukrainassa yli 26 300 sotilastaan helmikuun lopulta lähtien, sanoo Ukrainan puolustusministeriö. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Lisäksi Ukraina sanoo Venäjän menettäneen muun muassa melkein 1 200 panssarivaunua, yli 2 800 muuta panssaroitua taisteluajoneuvoa sekä noin 360 lentokonetta ja helikopteria.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti.

Huhtikuun lopulla Britannian puolustusministeriö arvioi 15 000 venäläissotilaan kuolleen Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Voitonpäivän puheessaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi kuolleisiin venäläissotilaisiin, antamatta mitään lukuja.

Venäjämielinen Hersonin johto aikoo pyytää alueen liittämistä Venäjään

Venäjän asettamat Hersonin alueen viranomaiset Etelä-Ukrainassa sanoivat aikovansa vedota Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jotta alue liitettäisiin Venäjään.

Asiasta kertoi Venäjän hallussa olevan Hersonin viranomainen Kiril Stremusov venäläisten uutismedioiden mukaan. Stremusovin mukaan asiasta ei järjestettäisi kansanäänestystä eikä tarkoitus ole perustaa "tasavaltaa" vaan sulautua Venäjään.

Huhtikuussa Britannian puolustusministeriö julkaisi tiedusteluraportin, jonka mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa. Venäjän joukot valtasivat Hersonin maaliskuun alussa.