Ay-joh­ta­ja: Esperi Caren lai­min­lyön­ti ei saa tois­tua, van­hus­ten­hoi­don hoi­ta­ja­mi­toi­tus on saatava lakiin

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola vaatii päättäjiltä konkreettisia toimia vanhusten hoitoon.

Silja Paavola vaatii hallitukselta toimia, jotta hoivakotien asiat saadaan kuntoon. Vanhustenhoito, Esperi Caren uusi Hoivakoti Tervarinne avattiin 1.4.2015
Silja Paavola vaatii hallitukselta toimia, jotta hoivakotien asiat saadaan kuntoon.
Silja Paavola vaatii hallitukselta toimia, jotta hoivakotien asiat saadaan kuntoon.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola vaatii päättäjiltä toimia, jotta Esperi Caren hoivakotien laiminlyönnit eivät toistu.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni ilmoitti aamulla irtisanoutuvansa tehtävästään.

Yksittäisen ihmisen ero ei ole Silja Paavolan mukaan ratkaisu hoivakotien ongelmaan. Hän vaatii päättäjiltä konkreettisia toimia, jotta vastaavaa ei pääsisi jatkossa tapahtumaan.

– Hoitajamitoitus pitää saada lakiin ja heti. Hallituksessa istuvien ihmisten pitää ottaa tämä asia tosissaan. Kun hoitajamitoitus laitetaan lakiin, yksityiset yritykset eivät voi käyttää niin voimakkaasti nollatuntisopimuksia ja lyhennettyjä työpäiviä, Paavola lataa.

Paavolan mielestä myös hoivakotien valvontaa pitää tehostaa.

Esperi Caren hoivakodeista on paljastunut viime aikoina lukuisia puutteita ja laiminlyöntejä. Valvira keskeytti yhden yrityksen hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa, koska hoivakodissa epäiltiin yhden asiakkaan kuolleen hoitovirheen takia.

Paavola harmittelee sitä, että hoitajamitoituksen saaminen lakiin kaatui vuonna 2012. Hän ei näe yksityisten toimijoiden ratkaisevan ongelmaa.

– Hoivakotien toiminnalle pitää saada reunaehdot sen suhteen, miten niissä toimitaan.

Paavolan mielestä myös hoivakotien omavalvontaa pitäisi parantaa sekä päättää, minkälaisia tietoja hoivakotien täytyy toiminnastaan antaa kunnalle tai kuntayhtymälle.

Laiminlyönnit tutkitaan

Aarnio-Isohanni näkee irtisanoutumisensa oikeaksi ratkaisuksi tilanteessa.

– Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni, toteaa Aarnio-Isohanni tiedotteessa.

– Olen myös surullinen henkilöstömme puolesta, sillä meillä on paljon työhönsä suurella sydämellä suhtautuvia työntekijöitä, joita kohtaan tämä keskustelu huonosta hoivasta tuntuu ikävältä, jatkaa Aarnio-Isohanni.

Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoo tiedotteessa olevansa pahoillaan siitä, että henkilöstön viestejä Esperin ongelmista ei ole otettu tarpeeksi vakavasti. Yrityksessä on ryhdytty toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi, sanoo Kaukonen.

Yritystä kohtaan esitetyt syytökset tullaan Kaukosen mukaan selvittämään perinpohjaisesti.