Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­käai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Avi: Res­cue­koi­rien tuontia kos­ke­vaa lakia pitäisi tiu­ken­taa – Suomen ra­bies­ris­ki on kas­va­nut mer­kit­tä­väs­ti Uk­rai­nan sodan vuoksi

Ukrainan sodan vuoksi Ukrainasta on tuotu rescuekoiria sen naapurissa sijaitseviin EU-maihin ja koiriin on voitu laittaa EU-maan mikrosiru. Ukrainalaisissa kulkukoirissa on suuri rabiesriski.

Suomeen tuodut eläinpakolaiset pitää käyttää eläinlääkärissä. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Arkistokuva.
Suomeen tuodut eläinpakolaiset pitää käyttää eläinlääkärissä. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Rabiesriski on kasvanut merkittävästi Suomessa Ukrainan sodan vuoksi, todetaan aluehallintoviraston tiedotteessa.

Tautiriskin kasvu liittyy erityisesti rescuekoiriin, joita Suomeen tuodaan muista maista. Sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on viety runsaasti sen naapurimaihin, jotka ovat myös EU-maita. Sen jälkeen koiriin voidaan laittaa kyseisen EU-maan mikrosiru.

Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja monilla kulkukoirilla on tautia aiheuttava virus. Kun rescuekoirien alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Kaikki Suomeen tuotavat rescuekoirat on rokotettava rabiesta vastaan jo lähtömaassa.

Aluehallintovirasto suosittelee, että kuukausi rokotuksen jälkeen koiralta mitataan rabiekseen liittyvät vasta-aineet. Sen jälkeen koiran pitäisi odottaa lähtömaassa eristettynä vielä kolme kuukautta. Neljän kuukauden odottamisen jälkeen koiran voi tuoda Suomeen, jos vasta-aineet ovat olleet rabiesta suojaavalla tasolla.

Aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan, että rabiesrokotus ei poista rabiesta, jos koira on saanut tartunnan jo ennen rokottamista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.