Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Aust­ra­lia solmi so­pi­muk­sen ko­ro­na­ro­kot­tees­ta – so­pi­muk­sen lu­paa­vas­ta brit­ti­läis­ro­kot­tees­ta on tehnyt myös EU-ko­mis­sio, en­sim­mäi­siä ro­ko­te­an­nok­sia odo­te­taan vuoden lopulla

Brittiyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämää koronarokotetta pidetään yhtenä potentiaalisimmista kehitteillä olevista rokotteista.

AstraZenecan rokotetta testataan ihmisillä jo laajasti.
AstraZenecan rokotetta testataan ihmisillä jo laajasti.
Kuva: OMER MESSINGER

Australia solmi keskiviikkona sopimuksen koronarokotteesta brittiläisen AstraZenecan kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo. Maa suunnittelee rokotteen antamista kansalaisilleen ilmaiseksi.

Sopimuksen mukaan rokotteen tulisi riittää tuotettavaksi ja jaettavaksi Australian 25 miljoonan asukkaan väestölle, pääministeri Scott Morrison sanoi tiistaina.

– Mikäli koronarokotteen testit onnistuvat, toivoisimme, että se saadaan käyttöön aikaisin ensi vuonna. Mikäli tämä onnistuu jo aiemmin, niin hienoa, Morrison sanoi keskiviikkona.

Suunnitelman mukaan kaikille australialaisille tarjotaan rokotus, mutta terveysviranomaiset määrittelevät listan siitä, kenelle rokote ensisijaisesti annetaan.

– Luonnollisesti keskittyisimme haavoittuvaisimmassa asemassa oleviin, kuten vanhuksiin, terveydenhuollon työntekijöihin ja toimintarajoitteisiin, sen suhteen, kuinka nopeasti rokote annetaan, terveysministeri Greg Hunt kertoi Sky Newsille.

Terveysviranomaisten tulisi myös huomioida korkeimmat tartuntariskitilanteet sekä se, kuinka rokote toimii eri ikäryhmissä päättäessään rokotteen antamisjärjestyksestä, Victorian osavaltion johtava terveysviranomainen Brett Sutton sanoo.

– Jos se toimii ja sen teho on 80–90 prosenttia, se hyvinkin muuttaa tilanteen täysin, Sutton sanoi, mutta huomautti samalla, että rokotteen laaja testaus on edelleen alkutekijöissä, eikä näin ollen pitäisi tukeutua vain yhteen rokotteeseen.

Sopimus myös Euroopan komission kanssa

AstraZenecasta kerrottiin viime kuussa, että tulokset ovat olleet toistaiseksi lupaavia. Yrityksen rokotetta testataan ihmisillä jo laajasti, ja se nähdään potentiaalisimpana koronarokoteaihioina maailmassa.

AZD1222-rokotetta kehitetään yhdessä brittiläisen Oxfordin yliopiston kanssa.

AstraZeneca on tehnyt sopimuksia hallitusten ja järjestöjen kanssa ainakin kolmen miljardin rokoteannoksen edestä, uutiskanava CNN kertoo. Ensimmäisten toimitusten on määrä alkaa yrityksen mukaan jo syyskuussa.

CNN:n mukaan AstraZenecalla on sopimus Euroopan komission kanssa enintään 400 miljoonasta rokoteannoksesta, jotka on määrä jakaa kaikkien EU:n jäsenvaltioiden kesken.

– Tuotannon ollessa aluillaan eurooppalaisen toimitusketjun kanssa, toivomme, että saamme rokotteen käyttöön laajasti ja nopeasti siten, että ensimmäiset rokoteannokset saadaan toimitettua vuoden 2020 loppuun mennessä, yrityksen toimitusjohtaja Pascal Soriot kertoi viime viikolla tiedotteessa.

Lisäksi AstraZeneca on CNN:n mukaan tehnyt ostosopimuksia Yhdysvaltojen, Venäjän, Etelä-Korean, Japanin, Kiinan ja Brasilian kanssa. Yhdysvaltojen kanssa se on sopinut 300 miljoonasta rokoteannoksesta, joiden toimituksen olisi määrä alkaa jo lokakuussa.