Asun­to­mur­to­jen määrä kään­ty­nyt kasvuun ko­ro­na­vi­rus­ra­joi­tus­ten hel­li­tet­tyä – poliisi muis­tut­taa va­ro­toi­mis­ta, so­siaa­li­sen median kuvakin voi johtaa asun­to­mur­toon

Kesä, lämmin ilma ja vapautunut matkustaminen ovat lisäänneet asuntomurtojen määrää, tiedottaa poliisi.

Asuntomurtojen määrä vähentyi koronarajoitusten aikana vuoden ensimmäisellä puolikkalla noin 7 prosenttia, 62:n poliisille ilmoitetun asuntomurron verran. Nyt murtojen määrä on kuitenkin kääntynyt rajoitusten höltymisen jälkeen kasvuun.

Asuntomurtoja tehdään koronarajoitusten jälkeen taas enemmän. Arkistokuva.
Asuntomurtoja tehdään koronarajoitusten jälkeen taas enemmän. Arkistokuva.
Kuva: Ollanketo Saija

– Murtojen vähenemiseen vaikutti se, että rajat ylittävät rikolliset olivat samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset, toteaa poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Nyt muuttunut matkustustilanne näkyy tilastoissa asuntomurtojen määrän kasvuna.

Poliisi muistuttaakin, että asunto on pidettävänä suojattuna paitsi lomareissun aikana myös kotona ollessa. Iso osa asuntoihin tunkeutumisista tapahtuu keskellä päivää, esimerkiksi asukkaiden kauppareissun aikana.

– Esimerkiksi takapihalla grillailun aikana asunnon lukitsemattoman etuoven kautta on voitu piipahtaa sisällä anastamassa esillä ollutta omaisuutta, esimerkiksi lompakot, Aho kertoo.

Poliisin mukaan rikollisten huomio kiinnittyy koteihin, joissa postilaatikko pursuaa tai nurmikko rehottaa leikkaamattomana. Myös sosiaalisen median lomakuvat saattavat kertoa asukkaiden poissaolosta.

– Asuntomurrot ovat usein sarjarikoksia, ja tekijät tarkkailevat kohteitaan mahdollisesti pidempäänkin. Rikolliset tekevät havaintoja myös asunnosta poistumisesta. He toteuttavat tekonsa siellä, missä kiinnijäämisen riski on luonnostaan pieni, Aho sanoo.

Poliisi muistuttaa, että tämänkaltaisia tarkkailijoita havaitsevan tulisi antaa vinkki poliisille esimerkiksi poliisin nettisivujen kautta. Kiireellisissä asioissa tulee ottaa yhteys poliisiin hätäkeskuksen kautta soittamalla numeroon 112. Havaintojen avulla poliisi on selvittänyt monia laajoja rikossarjoja.

Poliisin vinkit

Näillä vinkeillä vähennät asuntomurron mahdollisuutta

Varmista ovien ja ikkunoiden lukitus. Kiinnitä muutenkin huomiota murtosuojaukseen.

Älä jätä pihalle esineitä, jotka voisivat helpottaa pääsyä asuntoon tai ovat itsessään helppoja anastaa, esimerkiksi työkaluja.

Älä jaa tarkkoja lomasuunnitelmia sosiaalisessa mediassa.

Pidä koti asutun näköisenä.

Pidä hälytysjärjestelmästä kertova varotus esillä, varsinkin jos sellainen on.

Sovi naapurien tai kavereiden kanssa tarkkailusta ja postilaatikon tyhjentämisestä.

Älä jätä vara-avaimia paikkoihin, josta jokainen rikollinen ymmärtää niitä etsiä.