Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Asun­to­jen hinnat las­ki­vat eniten Oulussa suu­ris­ta kau­pun­geis­ta

Varainsiirtoveron muutos ei vielä näy lokakuun luvuissa, arvioi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

Suurista kaupungeista eniten hinnat pakittivat Oulussa, 11,4 prosenttia.
Suurista kaupungeista eniten hinnat pakittivat Oulussa, 11,4 prosenttia.
Kuva: Tero Suutari

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat lokakuussa koko maassa 6,5 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Suurista kaupungeista eniten hinnat pakittivat Oulussa, 11,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla laskua kirjattiin 7,8 prosenttia. Suurista kaupungeista vähiten hinnat laskivat Tampereella, 5,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Asuntojen hinnat pakittivat myös kuukausitasolla. Edelliskuuhun verrattuna asuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,8 prosenttia.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että asuntojen kauppamäärät pysyivät pohjalukemissa ja myyntiajat poikkeuksellisen pitkinä.

– Kauppamäärät ja myyntiajat ennakoivat hintakehitystä puolisen vuotta eteenpäin, joten kestävää hintakäännettä ei vielä näy horisontissa, Brotherus sanoo tiedotteessa.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa kymmenen prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuotta aiemmin.

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla 90 päivää ja muualla Suomessa keskimäärin 117 päivää. Pääkaupunkiseudulla myyntiajat lyhenivät hieman syyskuuhun verrattuna, ja muualla maassa ne pysyivät suunnilleen ennallaan.

Hallitus ilmoitti lokakuun puolivälissä esittävänsä varainsiirtoveron alentamista ja ensiasuntojen verovapauden poistamista. Brotheruksen mukaan ensiasunnon ostajien veroedun poistuminen johtaa kauppojen ajoittamiseen vuoden loppuun.

– Kuitenkaan lokakuun lukuihin muutos ei vielä ehtinyt vaikuttaa, sillä ensimmäisestä näytöstä matka pankkiin allekirjoittamaan kauppakirja vie vähintäänkin kuukauden. Marras- ja etenkin joulukuun kauppatiedoissa nähdään nousua, mutta taas tammikuusta tulee tylyn tyyni, kun ensiasunnon ostajien aalto on jo ajoittanut kaupat.