Asun­not­to­mien yötä vie­te­tään 17. lo­ka­kuu­ta – Ro­tuaa­rin ylei­sö­ta­pah­tu­ma pil­ko­taan pie­nem­mik­si ta­pah­tu­mik­si

Asunnottomien yön tapahtumilla muistutetaan, että asunto on jokaisen perusoikeus ja että päättäjiltä tarvitaan toimia asunnottomuuden poistamiseksi.

Oulussa oli vuoden 2019 lopulla 127 asunnotonta, joista alle 25-vuotiaita oli 35 henkilöä.
Oulussa oli vuoden 2019 lopulla 127 asunnotonta, joista alle 25-vuotiaita oli 35 henkilöä.
Kuva: Pekka Peura

Asunnottomien yötä vietetään lauantaina 17. lokakuuta ympäri Suomen. Valtakunnallisen tapahtuman tämän vuoden teemana on Oma koti hurjan kallis. Asunnottomien yön tapahtumilla muistutetaan, että asunto on jokaisen perusoikeus ja että päättäjiltä tarvitaan toimia asunnottomuuden poistamiseksi.

Koronapandemian takia Rotuaarilla järjestettävää yleisötapahtumaa ei toteuteta, vaan tapahtumat ovat pienimuotoisia ja ne on suunnattu entisille ja nykyisille asunnottomille sekä asunnottomuuden uhan alla eläville. Tapahtumia on muun muassa keskustan seurakuntatalolla ja A-Killan tiloissa.

Asunnottomien yössä halutaan myös tuoda esille asumis- ja velkaneuvontaa, joka tarjoaa käytännön apuja ja neuvoja siihen, miten toimia asunnottomuusuhan alla ja miten velkakierteen voi pysäyttää.

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4 600 asunnotonta, joista alle 25-vuotiaiden nuorten määrä oli 850 henkilöä. Oulussa puolestaan oli 127 ilman asuntoa elävää, joista alle 25-vuotiaita oli 35 henkilöä. Vuonna 2018 Oulussa oli 94 asunnotonta.

Nuorten asunnottomien määrä on ollut valtakunnallisella tasolla laskussa, mutta Oulussa asunnottomuus lisääntyi yksinelävien, pitkäaikaisasunnottomien ja nuorten kohdalla.

Oulussa Kenttätien palvelukeskus ja Päiväkeskus Huili tarjoavat asunnottomille oululaisille yösijan ja ruokaa sekä sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän palvelua.