Mainos

Asiaa pe­tok­sis­ta

Petosrikollisuus on iso kansainvälinen ilmiö ja valitettavasti myös suomalaiset yritykset ja yrittäjät ovat kokeneet menetyksiä petosten seurauksena. Tässä artikkelissa kerrotaan muutamasta yleisimmästä petostyypistä ja siitä miten sinä yrittäjänä tai työntekijänä voit suojautua petoksilta. Varautuminen on tärkeää, koska tappiot erilaisista petoksista ovat yrityksillä Suomessa mittavat.

Tunnistettuja petosmenetelmiä ovat esimerkiksi toimitusjohtajahuijaus, sähköpostin väärentäminen, tietojen kalasteluviestit ja valelaskut. Myös erilaisilla viruksilla ja haittaohjelmilla voidaan varastaa tietoja tai kiristää yritystä. Petosyrityksiä voi estää sekä tietoturvalla että hyvin varmistetuilla työprosesseilla.

Toimitusjohtajahuijauksessa yrityksen työntekijä saa viestin yrityksen toimitusjohtajalta ja viestin sävy on usein kiireellinen. Työntekijää pyydetään tekemään maksu nopeasti ilman normaaleja tarkistuksia. Usein viesti halutaan pitää luottamuksellisena eli työntekijää pyydetään olemaan kertomatta siitä muille yrityksessä. Menetykset voivat olla jopa tuhansia euroja, vaikka usein pyydetyt maksut ovatkin kohtuullisen pieniä.

Sähköpostihuijauksessa yrityksen tai sen yhteistyökumppanin sähköposti hakkeroidaan ja kun petoksen kohteena oleva yritys saa yhteistyökumppaniltaan laskun tai maksupyynnön, saajan tilinumero on muutettu petostelijoiden tilinumeroksi. Usein kyseessä on nimen osalta tuttu yritys, jonka kanssa tehdään yhteistyötä. Menetykset tässäkin petostyypissä voivat olla tuhansia, jopa satoja tuhansia euroja. Tämäkin on valitettavan yleinen huijaustapa

Miten voit suojata yritystäsi petoksilta?

Sami Heikkilä Aluejohtaja, Nordea
Sami Heikkilä Aluejohtaja, Nordea

Noudata säädettyjä turvallisuustoimia tarkasti, myös painostavissa tilanteissa, tarkista sähköpostiosoitteet huolellisesti, kun viesti käsittelee arkaluontoista tietoa. Jos maksupyyntö epäilyttää, pyydä kollegalta toinen mielipide. Älä avaa epäilyttäviä linkkejä tai liitteitä ja mieti, mitä julkaiset sosiaalisessa mediassa. Älä myöskään koskaan jaa arkaluontoista tietoa yrityksen ulkopuolisille.

Jos huomaat olevasi petoksen kohteena, ota välittömästi yhteys omaan pankkiisi ja yritä peruuttaa mahdollinen suoritettu maksu. Ota yhteys myös poliisiin ja tee rikosilmoitus. Tämän jälkeen käy läpi yrityksesi sisäiset prosessit ja tee niihin tarvittavat muutokset. Kouluta työntekijäsi tunnistamaan mahdolliset petos- ja huijaustilanteet.

Jokainen voi joutua petoksen uhriksi ja siksi on tärkeää, että asioista jaetaan tietoa ja keskustellaan. Mitä valveutuneempia olemme sitä pienempi mahdollisuus on joutua petoksen uhriksi.

Turvallista ja menestyksekästä  kesää!