Mainos

Apua mak­su­vai­keuk­siin: Yri­tys­sa­nee­rauk­sel­la voidaan ter­veh­dyt­tää jat­ka­mis­kel­poi­nen yri­tys­toi­min­ta ja turvata yhtiön toi­min­ta­edel­ly­tyk­set

Kysymys & Vastaus -palsta

Joni Oksanen OTM, VT Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy
Joni Oksanen OTM, VT Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy

Jos yhtiöllä alkaa ilmetä maksuvaikeuksia kannattaa ensisijaisesti olla välittömästi yhteydessä velkojiin.

Jos tämä ei riitä, voidaan jatkamiskelpoinen yritystoiminta tervehdyttää ja yhtiön toimintaedellytykset turvata velkajärjestelyn keinoin eli yrityksen saneerauksella. Tällöin saneeraukseen tulisi hakeutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Saneerausmenettelyssä voidaan tuomioistuimen vahvistamalla saneerausohjelmalla muun muassa muuttaa velkojen maksuaikatauluja ja määrätä, että maksut kohdistuvat ensin pääomaan lyhentämiseen ja vasta tämän jälkeen korkoihin. Menettelyllä voidaan myös alentaa luottokustannuksia ja leikata vakuudettomia velkoja.

Saneerausmenettelykään ei kaikissa tapauksessa ole sopiva ratkaisu. Saneerausmenettely soveltuu käytännössä parhaiten mikroyrityksiä suuremmille yrityksille, kun taas mikroyrittäjän kannalta mielekkäämpi ja edullisempi vaihtoehto on lähes aina velkajärjestely. Lisäksi yrityksellä tulee olla edellytykset saada toiminta saneerauksen avulla jälleen kannattavaksi.