Antti Tans­ka­sel­le Suomen Lei­jo­nan suur­ris­ti

Ministeri, kansantaloustieteen professori emeritus, Antti Tanskanen, 65, saa itsenäisyyspäivänä Suomen Leijonan suurristin. Hän jäi eläkkeelle OP-ryhmän pääjohtajan paikalta 2006.

Ministeri Antti Tanskanen
Ministeri Antti Tanskanen

Ministeri, kansantaloustieteen professori emeritus, Antti Tanskanen, 65, saa itsenäisyyspäivänä Suomen Leijonan suurristin. Hän jäi eläkkeelle OP-ryhmän pääjohtajan paikalta 2006.

Tanskanen seuraa yllättävänkin rauhallisesti Euroopassa vellovaa talouskriisiä. Hän asettelee sanansa ekonomistin ja yliopistomiehen viileydellä. "Talous ei koskaan lopu. Se on tässä tilanteessa varmaa, että olemme menossa huonompaan suuntaan. Se, kuinka syvälle koukkaamme, riippuu Suomen ja muiden euromaiden talouspolitiikasta."

Tanskanen ei halua olla tuomiopäivän profeetta. Hän kuuluttaa kriisinkin keskellä malttia talouspoliittiseen keskusteluun.

"Suomen ei kannata nyt hötkyillä, sillä meidän omat konstimme talouspolitiikassa ovat aika vähissä. Suomi on hoitanut hyvin asiansa. Olen Jyrki Kataisen hallituksen kanssa samoilla linjoilla eli katsotaan vielä, kriisiytyykö eurojärjestelmä vai saadaanko se pelastetuksi."

Tanskanen uskoo, että länsinaapurimmekaan ei säästy euromaiden kriisistä, vaikka se on eurojärjestelmän ulkopuolella.

"Ruotsikaan ei pääse kastumatta tästä tilanteesta yli."

Tanskanen arvioi, että eurojärjestelmän elinkyky on kiikun kaakun. Erittäin paljon riippuu siitä, mitä EU:n valtionpäämiehet runsaan viikon kuluttua päättävät. Euroopan keskuspankkia EKP:tä Tanskanen kehottaa tulemaan ulos poterostaan.

"EKP:n pitäisi jatkaa kriisimaiden velkakirjojen ostamista. Nyt tarvitaan palokuntaa, kun tuli on irti. Euroopan mittakaavassa tarpeeksi suuri palokunta on vain EKP. Inflaation pelko tässä tilanteessa on aivan turhaa."

Tanskasen sanoille antaa pontta se, että hän on toiminut tutkijana ja ekonomistina muun muassa London School of Economicsissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä 1970-luvulla ennen pitkää yliopistouraansa Jyväskylässä kansantaloustieteen professorina 1980-1996.

Tanskanen sanoo ottavansa kiitollisuudella vastaan korkean kunnianosoituksen. Kutsu Linnan juhliin on tullut.

Kunniamerkit 12-13