Virkaanastujaiset: Stubb astui vir­kaan­sa, Oulussa oltiin myr­ty­nei­tä ja toi­veik­kai­ta

Retkeily: Tun­net­ko nämä 6 paikkaa Oulun edus­tal­la?

Maakuntaliitto: Seppo Määttä hakee Poh­jois-Poh­jan­maan liiton hal­lin­to­joh­ta­jak­si

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

An­ti­ra­sis­min uhrit

Tiernapojista on tehty ”antirasismin” ajankohtaisin uhri Oulussa. Vanhaa suomalaista jouluperinnettä ei saisi kuulemma osin enää toteuttaa sen rasistisuuden vuoksi. Keskustelussa tosiseikat ovat kääntyneet päälaelleen, koska tiernapoikaperinteessä nimenomaan kunnioitetaan tummaihoisia.

Keskustelussa olisi tärkeää tiedostaa, missä yhteydessä tällaiset ideat syntyvät. ”Antirasismiin” kuluu merkittävä määrä verorahoja. Oulu on mukana ”olen antirasisti” -kampanjassa, jota – yllätys yllätys – sinäkin rahoitat verorahoillasi.

Kampanjan verkkosivuilla puhutaan esimerkiksi ”valkoisuusnormista” ja luodaan mielikuvaa valkoihoisista sortavista kantasuomalaisista. On mielenkiintoista, ettei kampanjassa oteta kantaa Pohjoismaissa ja eri puolilla Eurooppaa tapahtuvaan jengiytymiseen.

Ovatko muutama vuosi sitten Oulussa tapahtuneet, ulkomaalaisten kantaväestöä kohtaan kohdistetut, rikokset jo unohtuneet? Miksi tämäkin kampanja on yksisuuntainen eikä ota monimuotoisesti kantaa ennakkoluuloihin?


Ongelma asiaan liittyvässä keskustelussa on, että eräät poliittiset tahot eivät ilmeisesti halua rakentaa siltoja, vaan lisätä toiminnallaan vastakkainasettelua. Sieltä suunnalta luodaan kyllä mielikuvia, että kaikkia maahanmuuttajia syrjittäisiin Suomessa.

Asioita ajattelevan lukijan kannattaa pohtia, miten omaan asenteeseen voisi vaikuttaa se, että itse muuttaisi johonkin Afrikan valtioon ja siellä paikalliset tahot toisivat tauotta puheissaan esiin rasistiset afrikkalaiset, jotka sortavat maahanmuuttajia. Olisiko tällöin helppo syyttää epäonnistumisissaan ja vastoinkäymisissään kantaväestöä?

Yhteiskunnassamme lähtökohtana on oltava se, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet. Esimerkiksi kiintiöt eivät ole hyviä vaihtoehtoja. Sen sijaan tänne tuleville mahdollisuuksien tarjoaminen on hyvä idea, mutta samalla heiltä on myös vaadittava panostusta.

Eri puolilla maailmaa matkustaneena ja asuneena voin vain todeta, etten ole nähnyt yhtään maata, jossa maahanmuuttajille suodaan yhtä hyvät lähtökohdat kuin Suomessa.


Juha Richter

kaupunginvaltuutettu (PS, sit.),

Oulu