Kuvagalleria: Ter­wa­hölk­kä ja -ma­ra­ton juos­tiin jälleen Oulussa

Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Angela Mer­ke­lin seu­raa­ja Armin Laschet on po­li­tii­kan kes­ki­ken­tän pelaaja – liit­to­kans­le­rik­si vä­läy­tel­ty myös muita nimiä

Armin Laschetin nousu seuraavaksi liittokansleriksi ei ole vielä varmaa.

Armin Laschet seuraa Angela Merkeliä CDU:n puheenjohtajana.
Armin Laschet seuraa Angela Merkeliä CDU:n puheenjohtajana.
Kuva: Andreas Gora / POOL

Saksan suurimman puolueen kristillisdemokraattien johtajaksi valittua Armin Laschetia on kuvailtu politiikan keskikentän pelaajaksi. Hänet valittiin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen puheenjohtajaksi lauantaina etäpuoluekokouksessa.

Laschet voitti toisella äänestyskierroksella äänin 521–466 puolueen konservatiivilaitaa edustavan liikemiehen Friedrich Merzin.

Etä-äänestyksen tulos vahvistetaan kirjeäänestyksellä, jonka tuloksen on määrä valmistua perjantaihin mennessä.

Kisa puheenjohtajasta käynnistyi vajaa vuosi sitten Annegret Kramp-Karrenbauerin ilmoitettua väistyvänsä puheenjohtajan paikalta. Hänet oli valittu puolueen puheenjohtajaksi vasta vuonna 2018.

Laschetia pidetään puolueen pitkäaikaisen puheenjohtajan, vuonna 2018 tehtävästään luopuneen Angela Merkelin linjan edustajana. Saksan suurimman puolueen puheenjohtajana Laschet on myös potentiaalinen liittokansleriehdokas syksyn liittopäivävaaleissa. CDU lähtee vaaleihin ennakkosuosikkina.

Maltillinen valinta

Laschet, 59, nosti kristillisdemokraatit Saksan suurimman osavaltion Nordrhein-Westfalenin suurimmaksi puolueeksi. Nyt hän johtaa osavaltiota pääministeriä vastaavassa tehtävässä. Aiemmin Laschet on toiminut liittopäiväedustajana ja europarlamentaarikkona.

Päiviä ennen äänestystä Laschet julkaisi yhdessä liittolaisensa, terveysministeri Jens Spahnin kanssa Impulse2021-ohjelman, jossa muun muassa irtisanouduttiin ääriaatteista ja luvattiin maltillista valtavirtapolitiikkaa sekä koulutusmahdollisuuksien parantamista. Asiasta kertoo Deutsche Welle.

Hän on ollut luontevin valinta niille, jotka ovat halunneet puolueessa ja Saksassa mahdollisimman vähän minkään muuttuvan, kun Merkel astuu sivuun liittokanslerin tehtävästä.

Merkel itse ei ole virallisesti tukenut ehdokkaista ketään. Hän on kuitenkin kommentoinut, että Laschet on henkilö, jolla on tehtävään vaadittavat työkalut.

Laschet korosti kampanjassaan olevansa ehdokkaista ainoa, jolla on hallituskokemusta. Koronakriisi on kuitenkin selvästi vähentänyt hänen suosiotaan: häntä on kuvailtu tuuliviiriksi rajoituksista päätettäessä, ja kyselyiden mukaan hänen koetaan suoriutuneen epidemian estämisessä heikosti.

– Haluan varmistaa, että pysymme yhtenäisinä tämän vuoden ja varmistaa, että seuraava liittokansleri tulee CDU-CSU-liitosta, Laschet sanoi voittopuheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

CSU on Baijerissa toimiva CDU:n sisarpuolue.

Kansleriksi nousu ei varmaa

Vaikka Laschet on vahvoilla vuodesta 2005 liittokanslerina toimineen Merkelin seuraajaksi, varmaa tehtävään nousu ei ole.

Kansleriehdokkaaksi on väläytelty myös baijerilaisen sisarpuolueen johtajaa Markus Söderiä ja Spahnia.

CDU:n on ollut vaikeaa löytää itselleen sopivaa johtajaa sen jälkeen, kun Merkel luopui puolueen puheenjohtajuudesta vuonna 2018. Lauantain tiukan äänestyksen jälkeen Laschetin on toimittava uskottavasti ja vikkelästi yhdistääkseen jakautuneen puolueen.

– Kuulen jatkuvasti, että on myös kyettävä polarisoimaan. Minä sanon, että ei, ei tarvitse, Laschet sanoi kampanjapuheessaan Reutersin mukaan.

– On hallittava keskustalaisen politiikan työkalut eli kyky yhdistää.

Epäonnistuminen tässä tehtävässä voisi tarkoittaa, että puolue lähtisi muodostamaan hallituskoalitiota heikentyneestä asemasta käsin, mikäli se odotusten mukaisesti voittaa syyskuun vaalit.

Juttua on täydennetty klo 13.50 Laschetin kommentilla. Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 21.05.