Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Ryn­näk­kö­ki­vää­rei­tä kan­ta­vat tee se itse -joukot mars­si­vat Yh­dys­val­tain ka­duil­la – Mitä ovat ”mi­li­tiat” ja miksi ne ovat nou­sus­sa juuri nyt?

Militiat ovat olleet viime kuukausina osallisina lukuisissa väkivaltaisuuksissa, joista osa on johtanut kuolonuhreihin. Yhdysvaltain jyrkästi jakautunut yhteiskunta, erittäin löyhät aselait ja presidentti Donald Trumpin haluttomuus yhtenäistää kansakuntaa uhkaavat tuleville kuukausille vielä pahempaa, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Petteri Lindholm.

Militioiden joukoissa on paljon äärioikeistolaisia ja valkoista ylivaltaa kannattavia. BLM-mielenosoitusten aikana kaduilla on marssinut myös muutamia mustien muodostamia aseryhmiä, mutta enemmistö koostuu valkoisista aseintoilijoista.
Militioiden joukoissa on paljon äärioikeistolaisia ja valkoista ylivaltaa kannattavia. BLM-mielenosoitusten aikana kaduilla on marssinut myös muutamia mustien muodostamia aseryhmiä, mutta enemmistö koostuu valkoisista aseintoilijoista.
Kuva: John Amis

Miltä näyttäisi, jos rynnäkkökivääreitä kantava ihmisjoukko tunkeutuisi vaikkapa Tampereen kaupunginvaltuustoon osoittamaan mieltään paikallistason päätöksentekoa vastaan?

Tämänkaltainen tilanne toteutui toukokuussa Yhdysvalloissa Michinganin osavaltion parlamenttitalossa, jonne monisatapäinen ryhmä tunkeutui protestoimaan koronan vuoksi määrättyä ulkonaliikkumiskieltoa.

Lukuisat mielenosoittajat olivat varustautuneet automaattiaseilla ja pukeutuneet itse kyhättyihin univormuihin, maasto- tai metsästyspukuihin ja kommandopipoihin.

Kyse oli aseistautuneiden siviilijoukkojen, militoiden, jäsenistä.

Niiden hyöriminen kaduilla rynnäkkökiväärit kaulassa on lainvastaista käytännössä vasta silloin, jos vetää liipaisimesta.

Useita kuolleita

Osavaltiotasolla toimivia, paikallisesti organisoituneita militiajoukkoja on perustettu Yhdysvalloissa kymmenittäin kuluvan vuoden kevään ja kesän aikana.

Ne ovat olleet viime kuukausina osallisina useissa kuolonuhreja aiheuttaneissa välikohtauksissa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.