Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Kun­ta­lai­set ää­nes­ti­vät yk­sin­val­taa etenkin kes­kus­tal­le ja rkp:lle – useissa Poh­jois-Suo­men kun­nis­sa yksi puolue voi päättää asiois­ta

Kokoomus, sdp ja perussuomalaiset joutuvat neuvotteluihin ja kompromisseihin kuntapolitiikassa. Keskustan ja rkp:n ei ole monessa kunnassa pakko kuunnella muita, elleivät halua. Peräti joka viidennessä kunnassa yhdellä puolueella on yksinään enemmistö valtuustossa.

Rkp:n 26-vuotias Christoffer Ingo (toinen vasemmalta) sai toiseksi eniten ääniä Mustasaaren kunnassa. Hän on rkp-nuorten puheenjohtaja. Mustasaaren valtuustossa puolueella on 34 paikkaa 43:sta.
Rkp:n 26-vuotias Christoffer Ingo (toinen vasemmalta) sai toiseksi eniten ääniä Mustasaaren kunnassa. Hän on rkp-nuorten puheenjohtaja. Mustasaaren valtuustossa puolueella on 34 paikkaa 43:sta.
Kuva: Jarno Pellinen

Kuntavaaleja on tarkasteltu paljon valtakunnallisen tuloksen näkökulmasta.

Kunnissa kuitenkin äänestettiin, kenelle annetaan päätösvalta paikallisesti.

Kun analysoidaan, missä kunnissa yksi puolue sai yli puolet valtuustopaikoista eli käytännössä määräysvallan, kuntavaalien tulos näyttää aivan toisenlaiselta.

Kuntavaaleissa Suomeen muodostui 64 kuntaa, joissa yksi puolue tai ryhmä voi halutessaan käyttää täyttä valtaa. Se on reilu viidesosa kunnista, joita on Manner-Suomessa 293 Kuntaliiton mukaan.

Keskusta on maaseudun kunnissa ylivoimainen. Se pitää yksinvaltaa 50:ssä Suomen kunnassa. Keskusta säilytti myös laajemmin kuntavaltansa, sillä se on suurin puolue enemmistössä kunnista ja sillä on eniten valtuutettuja Suomessa.

Vertailun vuoksi vaalien muut suurimmat puolueet kokoomus, sdp ja perussuomalaiset eivät päässeet yksinvaltiaiksi yhdessäkään Suomen kunnassa.

Toinen merkittävä yksinvaltiaspuolue on rkp.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.