Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Kes­kus­ta­lai­set li­vah­ti­vat Kek­ko­sen lin­jal­ta Naton taakse – Myös puo­lue­joh­to on tar­kis­ta­nut nä­ke­myk­siään, nyt kyse on pää­tök­sen ajoi­tuk­ses­ta

Keskustan kannattajat pyristelevät irti Urho Kekkosen ajan idänpolitiikasta. Myönteinen Nato-kanta alkaa hioutua valmiiksi ja mahdollisesti julkistettavaksi puoluevaltuuston kokouksessa kahden viikon päästä Vaasassa. Venäjä-ajatteluaan tarkistanut puoluejohto jättää kannanmuodostuksen täysin puoluevaltuustolle.

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mielestä luottamus Venäjään Suomen rauhallisena naapurina on mennyt.
Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mielestä luottamus Venäjään Suomen rauhallisena naapurina on mennyt.
Kuva: JULIEN WARNAND / POOL

Keskustaan 2000-luvulla liittyneen puheenjohtaja Annika Saarikon olkapäillä painaa Urho Kaleva Kekkosen perintö. Siihen kuuluvat 1970-luvun ajattelu puolueettomasta, sotilasliittoihin kuulumattomasta Suomesta, kukoistavista idänsuhteista ja sanalla sanoen suomettumisesta.

Nyt Suomen puolueettoman ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan keskeisiin rakentajiin kuulunut keskusta on muuttamassa suuntansa. Helmikuun 24. päivän hyökkäys Ukrainaan teki Venäjästä uhkan, joka ei enää taltu talouden keskinäisriippuvuudella, kuten pitkään luultiin.

Kekkosen perinnön kantajat ovat jo väistyneet tai väistymässä. Puoluehallituksessa heistä istuu vielä ruotsinkielisen keskustapiirin edustajana Paavo Väyrynen, 75, joka on ollut yllättävän hiljaa kevään ydinkysymyksestä, Suomen Nato-jäsenyydestä. Ulkopoliittisesti kaiken kokenutta Väyrystä pidetään silti voimavarana kokemattomammalle puoluejohdolle.

Ulkopolitiikan päävisionäärinä toimii keskustassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, joka ei enää ole ehdolla kevään 2023 eduskuntavaaleissa. Vanhanen korostaa kansanvaltaisten instituutioiden merkitystä vaikeissa tilanteissa. Venäjän kanssa on kyettävä dialogiin myös jatkossa, sillä maantieteelle Suomi ei voi mitään.

Vanhasen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön painotuksissa on paljon samaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.