Tilaajille

An-Dor­ra ja Maurizo Oulu Express -fi­naa­lien san­ka­rei­na – Kinderi ja Ville Kalle sor­tui­vat lauk­koi­hin

Ohjastaja Jukka Torvinen ja hoitaja Anna Hiltunen ottivat ilon irti suojattinsa An-Dorran Oulu Express -voitosta.
Ohjastaja Jukka Torvinen ja hoitaja Anna Hiltunen ottivat ilon irti suojattinsa An-Dorran Oulu Express -voitosta.
Kuva: Mia Maki-Maunus

Äimäraution kauden päätapahtumassa kruunattiin tämän vuoden Oulu Express -voittajat ja polkaistiin käyntiin historian toinen Kavioliigan kausi.

Suomenhevosten Expressin suosikkipari Kinderi–Ville Kalle sortui laukkoihin, ja tiukassa maalisuoran kaksintaistelussa nähtiin eri hevoset kuin ennakkoon odotettiin.

Seppo Suurosen treenaama Maurizo vastasi päätössatasella Antti Ojanperän Huisi Hemmolle, eikä päästänyt tätä missään vaiheessa kuin päänmitan päähän.

– Ori alkoi vastaamaan lopussa kaverille ihan itsestään ja piti asemansa väkisin. Kyllä tästä tuli aikaisin sellainen fiilis, että vähän paremmasta hevosesta on kyse, ohjastaja Esa Holopainen kehui.

Lämminveristen Expressistä tuli alusta asti kovavauhtinen, ja porukka alkoi rakoilla jo kirikierroksen alussa.

An-Dorra oli karsinnassa juoksunkulun uhri ja selvisi niukin naukin viimeisenä finaaliin.

Jukka Torvinen ei jättänyt loppukilpailussa enää mitään sattuman varaan, vaan antoi tamman voimien puhua jo kirikierroksen alussa.

85-vuotiaan Reino Palomäen valmentama huippulahjakkuus lasketteli maalisuoran ilmavalla tyylillä ja voitti parastaan antamatta. Voittoaika 13,6 on ikäluokan tammojen uusi rataennätys ja sivuaa Expressin kilpailuennätystä.

– Vitsailtiin karsinnan jälkeen, että hyvä kun päästään edes kääntämään muiden mukana auton taakse finaaliin. Toki hevosen kyvyt on tiedossa, ja nyt juoksu meni sen kannalta paljon karsintaa paremmin, Torvinen kertoi.

Kavioliigan uusi kausi käynnistyi molempien rotujen avoimilla lähdöillä. Kylmäveristen puolella voitto jäi kotiradalle, kun Katja Melkon treenaama Vixus hallitsi lähdön jokaista metriä.

Antti Teivainen ei päästänyt suursuosikki Tähen Toivomusta alussa edelleen, ja maalisuora sujui pahinta vastustajaa pussitellessa. Ulkoa kirineet eivät pystyneet uhkaamaan kauden avausvoittonsa napannutta Vixusta.

Lämminveristen kavioliigastartin vei nimiinsä Timo Hulkkosen valmentama Big Headache, jolle Santtu Raitala tarjosi auringontarkan juoksun suosikkien peesissä.

Kiritilat aukesivat päätössatasella sisäkautta, ja kymmenvuotiaaksi varttunut ruuna eteni reilun päänmitan voittoon. Kuski kehui voittajakehässä hevosen persoonaa ja luokkaa.

– Ajoin ruunalla yhden startin joskus viisi vuotta sitten, ja silloin hevonen oli tosi hassu, mutta nyt pelkästään hassu. Sillä on oma persoonallisuutensa, jota se käyttää hyväkseen myös kilpasuorituksissa, Raitala valotti.

25 kilpailustaan peräti 15 voittanut MAS Champ jatkoi matkaansa kohti avoimia sarjoja. Viisivuotias joutui starttaamaan voittosummansa vuoksi porukan perältä ja kiri maalisuoralla kevyesti kärkihevosten ohi.

– Ruunasta luuloteltiin viimeiseen pariin kisaan vähän enemmän kuin mitä saatiin, mutta nyt Massi oli oikein jättihyvä. Sille tehtiin pieniä varustemuutoksia, jotka tuntuvat auttaneen hieman, tuplavoittaja Raitala kertoi näkemyksensä.

Tänä vuonna kuningatarkilpailuun osallistunut Taksvenla aiheutti päivän rankimman yllätyksen. Suosikit sortuivat kerta toisensa jälkeen laukkaan, ja Hannu Hietasen ohjastama tamma spurttasi maalisuoralla päänmitan voittoon.