Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Amnesty puo­lus­ti ra­port­tiaan, jonka mukaan uk­rai­na­lai­set vaa­ran­ta­vat ta­hal­laan si­vii­le­jä jouk­ko­jen­sa si­joi­tuk­sel­la – Uk­rai­nan pre­si­den­til­tä voi­ma­kas­ta ar­vos­te­lua ra­por­til­le

Ukraina presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Amnesty haluaa armahtaa "terroristivaltio" Venäjän.

Kiova / Moskova / Helsinki
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on arvostellut rajusti Amnestyn raporttia.
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on arvostellut rajusti Amnestyn raporttia.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmoitti perjantaina seisovansa edelleen raporttinsa takana, jonka mukaan Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvosteli raporttia voimakkaasti todeten, että Amnesty yrittää armahtaa "terroristivaltio" Venäjän ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille.

– Jos joku laatii raportin, jossa hyökkääjää ja uhria pidetään jollain tavalla samanarvoisina, niin eihän sellaista voi sallia, Zelenskyi sanoi.

Amnestyn pääsihteerin Agnes Callamardin mukaan raportti on huolellista työtä.

– Tulokset perustuvat todisteisiin, joita keräsimme laajojen tutkimustemme aikana. Ne perustuvat samoihin tiukkoihin standardeihin ja määrätietoisiin prosesseihin kuin kaikki Amnesty Internationalin työ, Callamard sanoi.

Raportin mukaan Ukrainan sotilaiden tukikohdat olivat usein asutuskeskuksissa kilometrien päässä etulinjoista, vaikka niille olisi ollut tarjolla sellaisia vaihtoehtoja, joissa siviilejä ei olisi vaarannettu.

Callamardin mukaan Ukrainan vastaus raporttiin vaarantaa keskustelun aiheesta kokonaan. Samalla Callamard huomautti, että Amnesty on julkaissut myös useita raportteja Venäjän sotarikoksista Ukrainassa.

Amnestyn Ukrainan-toimisto sanoutui irti raportista

Amnesty Internationalin Ukrainan-toimisto kertoi Facebookissa pyytäneensä, ettei raporttia julkistettaisi. Samalla se ilmoitti, ettei sitä tulla kääntämään ukrainaksi tai julkaisemaan Amnestyn Ukrainan-toimiston verkkosivuilla.

Myös Britannian Ukrainan-suurlähettiläs Melinda Simmons kertoi selvästi, mitä mieltä hän oli raportista.

– Ainoat asiat, jotka vaarantavat ukrainalaisia siviilejä ovat ohjukset, aseet ja ryöstelevät venäläisjoukot, piste, Simmons kirjoitti Twitterissä.

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun lopulla. Hyökkäyksen alun jälkeen Ukrainassa on kuollut yli 5  000 siviiliä YK:n ihmisoikeusviraston mukaan.

Ukrainalainen vilja pääsi matkaan satamista

Kolme ukrainalaista viljaa kuljettavaa laivaa on päässyt lähtemään Ukrainan satamista, kertoi uutistoimisto AFP perjantaina.

YK ja Turkki neuvottelivat heinäkuussa sopimuksen Ukrainan ja maahan hyökänneen Venäjän kanssa ruokakuljetusten turvaamiseksi meritse.

Ukraina sanoi aiemmin tällä viikolla, että maassa on 16 laivaa lähtövalmiina. Perjantaina lähteneet laivat kuljettavat AFP:n mukaan 57 000 tonnia ukrainalaista viljaa.

Ukrainan ruokakuljetusten katkeaminen sodan vuoksi nosti ruoan hintaa voimakkaasti, mistä erityisesti köyhät maat ovat kärsineet.

Nyt lähteneet kolme laivaa ovat matkalla Turkkiin, Irlantiin ja Britanniaan.