Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Am­mat­ti­liit­to Pro jätti nel­jän­nen lak­ko­va­roi­tuk­sen ict-alal­le

Oulun Ict kasvaa software engineer Juho Juntunen
Kuva: Tiina Wallin

Palvelualojen työnantajaliitto Paltan ja Ammattiliitto Pron välinen sovittelu ICT-toimihenkilöiden työehdoista keskeytyi tällä viikolla tuloksettomana.

Ammattiliitto Pro jätti uuden lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle ja Palvelualojen työnantajaliitolle Paltalle perjantaina. Kyseessä on jo neljäs lakkoilmoitus alalle.

–  Pron neuvottelijoilla on aito tahto saada ict-alalle kohtuullinen ja erityisesti alan pienipalkkaisimpien ostovoimaa tukeva työehtosopimus. Näyttää siltä, että tämän tahtomme ja osaamisemme kanssa olemme sovittelussa yksin, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo tiedotteessa.

Vastaavasti Palta ihmettelee Pron ratkaisuhaluttomuutta.

– Vaikuttaa siltä, että Pro hyödyntää työtaistelua omien järjestöpoliittisten tavoitteidensa ajamiseen ja jäsenkampanjointiin. Pro on julkisuuteen viestinyt mm. jäsenmääränsä kasvusta, yhteisistä lakkolounaista ja -aamiaisista ja muusta yhteisestä toiminnasta. Kepeä suhtautuminen viestittää, että Prolla ei ole halua tai kiirettä edistää sovintoa, Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri kertoo tiedotteessa.

Jo neljättä viikkoa jatkuvaa Ict-alan lakkoa on tällä viikolla soviteltu lyhyesti kaksi kertaa. Seuraavaa sovittelutapaamista ei ole sovittu.

– Keskeinen ongelma on se, ettei työnantajaliitto Palta halua antaa olennaista, neuvottelua edistävää tietoa eri tavoitteiden kustannusvaikutuksista alalla. Ict-alan ja työehtosopimuksen tuntemuksessa on myös työnantajapuolen neuvottelijoilla parantamisen varaa, Malinen sanoo.

Äärin mukaan uudet työtaistelut eivät helpota sovinnon löytymistä.

– Toivomme, että myös Prolta löytyisi tahtoa rakentavan ratkaisun aikaansaamiseksi ja työriidan päättämiseksi. Palta on tällä neuvottelukierroksella solminut jo 100 yleisen linjan mukaista sopimusta. Olisi ihme, jos sellaista ei saataisi aikaiseksi myös ICT-alan toimihenkilöille, Ääri toteaa.

Ict-alan toinen meneillään oleva kahden viikon lakko päättyy sunnuntaina 22.5. kello 23.59. Kolmas kahden viikon lakko alkaa maanantaina 23.5. kello 6.00, ja jos sovittelussa ei saada tuloksia, neljäs kahden viikon lakko toteutetaan ajalla 6.6. kello 6.00–19.6.kello 23.59.

Lakko koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta. Sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa.  Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta 2021 lähtien. Sopimus päättyi 28.2.2022.