Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Alue­hal­lin­to­vi­ras­to: Suur­pe­to­kes­kuk­sen on jär­jes­tet­tä­vä eläi­mil­le ham­mas­hoi­to tou­ko­kuun loppuun men­nes­sä – määräys suu­tut­taa toi­mi­tus­joh­ta­jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut uuden määräyksen koskien Kuusamon Suurpetokeskusta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut uuden määräyksen koskien Kuusamon Suurpetokeskusta. Määräyksen mukaan Kuusamon Suurpetokeskuksen on järjestettävä eläimille tarvittava hammashoito toukokuun loppuun mennessä.

Avi määräsi Suurpetokeskuksen korjaamaan eläinten hoidossa havaitut epäkohdat viime vuoden elokuun loppuun mennessä.

Avin marraskuussa tekemän selvityspyynnön perustella Suurpetokeskus ei ole määräaikaan mennessä, eikä sen jälkeenkään järjestänyt kaikille eläimille asianmukaista eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta, eikä hankkinut hoitoa kaikille sitä tarvitseville eläimille.

Nyt avi vaatii, että Suurpetokeskuksen täytyy järjestää eläinten hampaiden tutkimukset ja hoidot asiantuntevan eläinlääkärin toimesta.

Toimitusjohtajaa suututtaa avin toiminta

Kuusamon suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Pasi Jäntti on avin määräyksestä vihainen.

Jäntin mukaan Suurpetokeskus on kertonut aville, että eläimet hoidetaan toukokuun loppuun mennessä tai ennen kesää.

Suurpetokeskuksen karhut nukkuvat vielä ja Jäntin mukaan niiden annetaan nukkua ihan rauhassa.

– Vain Juuso on käynyt kurkistelemassa pari kertaa. Yleensä karhut heräävät aika myöhään, kun kukaan ei käy niitä talvella häiritsemässä. Huhtikuun puolivälin jälkeen ne tulevat yleensä pesistään. Sitten istuskelevat viikon tai kaksi pesän ulkopuolella ja katselevat maailmaa.

Jäntin mukaan aluehallintovirasto on ollut hyvin tietoinen asiasta.

– Heillä vain on sellainen toimintatapa, että kun me tuodaan joku asia esiin heille, muutamien viikkojen päästä avi antaa määräyksen. Meillä eläinten hyvinvointi on kyllä numero yksi ja niistä pidetään mahdollisimman hyvä huoli.

Avin syyskuussa tekemän päätöksen mukaan keskuksen eläimille olisi tullut löytää uusi sijoituspaikka tai lopettaa ne lokakuun loppuun mennessä. Jäntin mukaan eläimiä ei aiota siirtää eikä lopettaa.

Hän sanoo, että Suurpetokeskus on ilmoittanut aville jo viime keväänä, että tarhan jälleenrakennus- ja korjaussuunnitelmat ovat valmiina.

– Eläimillä on täällä neliömäärältään isot tilat, isommat kuin laki velvoittaa. Niitä aiotaan suurentaa entisestään. Kun päästään avin kanssa asioissa eteenpäin, meillä alkaa tarhan rakenteiden uusiminen ja suurentaminen. Sitä ei tehdä viikossa tai kahdessa, vaan kyseessä on useita kilometrejä aitarakenteita. Uudistamme ne tarha kerrallaan, Jäntti sanoo.

Valitus käsittelyssä

Avi päätti viime vuoden syyskuussa lakkauttaa suurpetokeskuksen eläintarhaluvan. Eläimet olisi pitänyt joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kielsi kuitenkin lokakuussa Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruuttamista koskevan päätöksen täytäntöönpanon.

Valitus avin antamasta päätöksestä Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruuttamisesta on yhä käsittelyssä Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa.

Myös poliisilla on meneillään esitutkinta keskuksen toiminnasta. Viime syksynä poliisi tiedotti, että tutkinnan rikosnimikkeiksi ovat muodostuneet törkeä eläin­suo­je­lu­ri­kos ja luon­non­suo­je­lu­ri­kos.


Lisätty Pasi Jäntin kommentit kello 20.26.