Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

”Älä hyvä ihminen mene epä­mu­ka­vuu­sa­lueel­le” – pro­fes­so­ri Juha T. Hakala puhuu vä­hem­män te­ke­mi­sen ja jou­ti­lai­suu­den puo­les­ta

Keskimäärin 80 prosenttia työelämän haasteista selvitellään suoritustasovälillä 8- ja 7,5, joten kympin suoritukseen pyrkiminen on voimavarojen hukkaamista, sanoo professori, tietokirjailija Juha T. Hakala Radio Kalevan haastattelussa.

Oulu
Juha T. Hakala luovuus tutkija kasvatustieteilijä filosofi professori yliopisto tutkimus luovuuden tutkimus luovuus kasvatus kasvatustiede
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Aina kannattaa pysytellä mahdollisimman visusti omalla mukavuusalueellaan, on toinen keskeinen Juha T. Hakalan viesteistä.

Kokkolassa asuva professori Hakala on Oulun yliopiston dosentti, kasvatustieteilijä sekä yrittäjä, joka on puhunut vuosia vähemmän tekemisen ja jopa joutilaisuuden puolesta. Hän tunnustautuu vastarannan kiiskeksi, mutta ei reuhaajaksi.

Työelämä rokottaa voimavaroja usein liikaakin, ja siitä on Hakalalla omakohtaisia kokemuksia. Kiihtyvä työtahti vie monelta voimat jo ennen työelämään pääsyä.

”25 prosenttia lukion aloittaneista tytöistä on uupuneita ennen ensimmäistä joulua”, Hakala kertoo.

Hän suhtautuu skeptisesti siihen, että päättäjät tai organisaatiot pelastaisivat meidän työelämän ahdingosta.

”Ratkaisut ovat omissa käsissä. Jokaisen löydettävä henkilökohtaisia selviytymisstrategioita omista ominaisuuksista ja vahvuuksista lähtien. Ratkaisut pienen pieniä ja todennäköisesti erilaisia kuin viereisen työhuoneen Riitalla tai Reijolla.”

Miten Hakala ratkaisi omaan työelämän pattitilanteensa, millaisia vinkkejä hänellä on antaa kaikille työn näännyttämille ja miksi paljon parjattu vitkuttelu onkin hyvästä – muun muassa näistä asioista Hakala puhuu Radio Kalevan haastattelussa.

Toimittaja on Heli Koppelo.