
Syksyinen aamu on aurinkoinen, kuulas ja kaunis Kiimingin Onkamon metsäautotiellä. Puolukoiden punaiset ryppäät houkuttelevat poimimaan marjoja, mutta kuljetusliikkeen yrittäjä Pasi Eskolalla on työt tehtävänä.
Tuore puu tuoksuu metsäautotiellä. Puupinot odottavat hakijaansa ja siirtämistä varastoille. Suomen ainut biokaasulla toimiva raakapuun kuljetukseen käytettävä auto nostaa puita perävaunun kyytiin mallikkaasti.
Kaasuauto on ollut Kuljetus Eskolan kalustossa nyt reilun vuoden ajan, ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus ovat arvoja, joita jokaisella toimialalla on mietittävä. Kuljetusyrittäjä Eskolalle ympäristö ja vähäpäästöisemmät kuljetukset ovat tärkeä aihe.
”Kaasuauton omistaminen oli edellytys Metsähallituksen tarjouskilpailussa, ja sitä kautta lähdimme rohkeasti tämän hankintaan. Maailma muuttuu ja meidän pitää muuttua mukana, jotta pysymme kilpailukykyisenä”, toteaa Eskola.
Auton hankintahinta nostureineen ja perävaunuineen nousee 500 000 euroon, mihin valtiolta voi saada tukea 14 000 euroa.
Kaasuautojen hankintaa on jarruttanut eniten kaasuntankkausasemien vähyys Pohjois-Suomessa. Oulussa on asema Oritkarin satamassa ja uutta rakennetaan Keminmaalle.
Tällä hetkellä Suomessa on vajaat 80 paineistettua kaasua jakelevaa tankkausasemaa ja 15 pelkästään raskaan liikenteen käyttämää nesteytettyä kaasua jakelevaa tankkausasemaa.
Mestari neuvoo oppipoikia
Mitä ominaisuuksia hyvältä puuautonkuljettajalta sitten vaaditaan? Pitää olla rauhallinen luonne ja tarvitaan sitkeyttä sekä kyvyn kestää muuttuvia olosuhteita.
Talvella metsäautoteillä voi tulla yllätyksenä liukkaus ja vaikkapa rengasrikko. Kuljettajan tulee pystyä hoitamaan tekniset viat syrjäisillä reiteillä omatoimisesti, jotta aikataulut eivät kuljetusketjussa sakkaa.
”Kuljetus Eskola työllistää vajaa 50 kuljettajaa, ja kuljettajien ikähaarukka on 20 – 62 vuotta. Parasta yrityksessä on yhteen hiileen puhaltaminen. Se näkyy niin, että kaikista uusista kuljettajista pidetään huolta. Heitä tuetaan ja autetaan alkuun yhteistuumin. Tuki ei tule ainoastaan yhdeltä ihmiseltä, vaan uudet kuljettajat voivat soittaa mihin tahansa yrityksen autoon ja mihin kellonaikaan vain. ”
Ensi vuonna yritys täyttää 70 vuotta
Kuljetus Eskolan yritystaival on kestänyt pian 70 vuotta. Yritystä luotsaa neljä veljestä, jotka kaikki ovat jääneet perheyrityksen palvelukseen. Pasi Eskola vastaa raakapuun kuljetuksesta ja veljet vetävät maanrakennuspuolta. Isoissa päätöksissä tehdään yhteistyötä yli toimialarajojen ja isoissa tarjouskilpailutuksissa istutaan yhteisen pöydän ääreen. Yritys on kasvattanut liikevaihtoaan kolminkertaiseksi viimeisen viiden vuoden aikana. Liikevaihto oli viime vuonna 10 miljoonaa euroa.
”Jonkinlaista hulluutta ja yrittäjäluonnetta kasvu vaatii”, Pasi Eskola kertoo. ”Oma luonne on sellainen, etteivät ympärillä myllertävät asiat ja suhdanteet vie yöuniani. Keskityn siihen, mihin voin vaikuttaa ja omaan tekemiseen.”
”Työ on itsenäistä ja sitä saa tehdä omassa rauhassa. Parhaita ovat kevättalven kirkkaat aamut metsän keskellä, kun istut nosturin hytissä ja ihailet kaunista maisemaa”, Eskola kuvaa työn positiivisia puolia.
Alalla on rekrytointihaasteita, mikä johtuu alan haastavista työajoista sekä työn vaativuudesta. Työvuorot kestävät tyypillisesti 10–14 tuntia ja yövuoroja tehdään neljäkin peräkkäin. Koulusta valmistuneet ovat harvoin suoraan valmiita arvokkaan ison auton rattiin.
