Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Historia: Oulu onkin sa­vo­lais­ten kau­pun­ki

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ai­la-myrs­ky on kat­ko­nut sähköt jo liki 90 000 asiak­kaal­ta – "Nyt eletään voi­mak­kain­ta myrskyn vai­het­ta"

Myrsky on kaatanut puita teille ja sähkölinjoille. "Ei vielä helpota. Siellä on kova myräkkä edelleen", sanottiin Pohjanmaan pelastuslaitokselta aamuyöllä.

Helsinki
Kova tuuli kaatoi Oulun Herukassa puun tielle.
Kova tuuli kaatoi Oulun Herukassa puun tielle.
Kuva: Bitereus

Suomessa etenevä Aila-myrsky on katkonut sähköjä kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Torstaina noin kello 13 aikaan sähköt olivat Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan poikki Suomessa jo liki 90 000 taloudelta. Katkoja oli yli 170 kunnassa. Tilanteen odotetaan yhä pahentuvan.

Aila-myrsky on alkuiltapäivällä kovimmillaan länsirannikolla ja maan länsiosissa, mutta suunta on jo itäkaakkoon päin, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Myrskyn pahimman vaiheen ennustetaan kestävän neljään tai viiteen iltapäivällä.

– Nyt eletään tätä voimakkainta myrskyn vaihetta, päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta kertoi STT:lle ennen yhtä iltapäivällä.

Sähkökatkokartta-palvelun itäinen osa maasta on erityisen altista seutua sähkökatkoille, koska siellä maakaapelointeja on monia muita seutuja vähemmän harvan asutuksen vuoksi. Näin ollen sähkökatkotilanne voi yhä iltapäivän ja alkuillan aikana pahentua.

Pahin tilanne oli torstaina aamupäivällä oli Pohjanmaan maakunnassa, jossa Vaasan Sähköverkon alueella enimmillään lähes 14 000 taloutta oli sähköittä.

Sähköjä oli aamun ja aamupäivän aikana poikki erityisesti länsirannikolla, mutta myös muualla maassa on sähköttömiä kotitalouksia. Sähköjä oli aamukahdeksalta poikki 140 kunnassa.

Sähkökatkotilanne on ollut torstaina aikana Oulun seudulla hallinnassa: alueella on ollut vain yksittäisiä katkoja.

Muualla Pohjois-Pohjanmaalla sähköttä oli aamun aikana ollut tuhansia asiakkaita. Esimerkiksi maakunnan eteläosan Kalajokilaaksossa sähköt olivat jo aamukuuden jälkeen poikki noin 5 000 asiakkaalta. Esimerkiksi noin kello 10 yksin Ylivieskassa oli yhä yli tuhannelta sähköt poikki.

Pelastuslaitoksilla on ollut valtavasti vahingontorjuntatehtäviä. Esimerkiksi aamuviiden ja aamukuuden välillä vahingontorjuntatehtäviä oli koko maassa satakunta.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että kello 9.30 mennessä tehtäviä oli ollut 37. Pääasiassa tehtävät olivat ajoteille ja rakennuksia vasten kaatuneiden puiden raivauksia.

Tietättävästi Tyrnävällä puu oli kaatunut talon päälle. Tarkemmista vahingoista ei ole tietoa. Muhoksella puolestaan tuuli vei varastorakennuksen katon.

Pelastuslaitokselta kehotetaan varovaisuuteen kaatuneiden puiden kanssa. Yhteyttä kannattaa tarvittaessa ottaa hätäkeskukseen.

Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolella toimivalla Jokilaaksojen pelastuslaitoksella oli aamuseitsemään mennessä nelisenkymmentä tehtävää, jotka olivat pääosin pieniä vahingontorjuntatehtäviä. Näitä aiheuttivat esimerkiksi teille ja sähkölinjoille kaatuneet puut.

Jokilaaksojen alueella on ollut myös muutamia taajamatulvia, ja Oulaisten Törmäperällä vesi katkaisi tien.

Pohjanmaan pelastuslaitokselta päivystävä palomestari Kaj Enqvist kertoi STT:lle, että aamulla neljään mennessä alueella oli ollut yöllä 115 vahingontorjuntatehtävää. Hänen mukaansa puita oli kaatunut muun muassa sähkölinjojen päälle. Lisäksi esimerkiksi katuvalaisinpylväitä oli kaatunut.

Janne Kumpulainen, yksi Satakunnan päivystävistä palomestareista, kertoi aamulla neljän jälkeen, että myrskyyn liittyviä hälytyksiä oli tullut kymmenkunta. Ne kaikki olivat keskittyneet hänen päivystysalueellaan rannikolle Meri-Poriin. Puita oli kaatunut tielle ja sähkölinjoille.

Kumpulainen huomauttaa, että ihmisiä ei ole liikkunut ulkona paljoakaan. Päivän valjetessa saattaa paljastua lisätuhoja.

Sähkönjakeluyhtiöt ovat varautuneet laajoihin sähkökatkoksiin Suomessa, ja monet yhtiöt ovat myös varanneet lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.

Aamukolmen jälkeen myrskyn keskus oli Keski-Suomen ja Pohjois-Savon yllä ja suuntasi kohti kaakkoa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoi STT:lle aamuyöllä, että torstain aikana voimakkaat tuulet siirtyvät kohti itää ja etelää.

Siiskonen kertoi aamuyöllä STT:lle, että myrskyn aikana ei ole rikottu kaikkien aikojen ennätyksiä, mutta syyskuiseksi myrskyksi Aila on poikkeuksellisen voimakas.

Tähän asti rajuin tuulenpuuska mitattiin aikaisin aamuyöstä Pietarsaaren Kallanin sääasemalla, jossa puuskan nopeus oli 35,3 metriä sekunnissa.

Keskituuli, eli tuulen nopeuden keskiarvo kymmeneltä minuutilta, on ollut voimakkaimmillaan Rauman Kylmäpihlajan sääasemalla, jossa tuuli puhalsi 29 metriä sekunnissa, Siiskonen kertoo.

Ilmatieteen laitoksen Twitterissä julkaistun kartan mukaan aamuseitsemän aikaa länsirannikolla tuuli puhaltanee yli 20 metriä sekunnissa. Sisämaassa tuulen nopeuden arvioidaan olevan yli 15 metriä sekunnissa.

Tuulen nopeus voi Selkämerellä olla yli 30 metriä sekunnissa. Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä tuuli voi puhaltaa yli 25 metriä sekunnissa.

Tulva- ja tuulivaroituksia

Puoliltaöin Ilmatieteen laitos varoitti hyvin vaarallisesta tuulesta Satakunnassa, Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Ilmatieteen laitokselta korostetaan, että varoituksia kannattaa seurata ympäri maata torstain aikana.

Lisäksi ainakin Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa voimassa on tulvavaroitus.

– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen. Vaikka tuuliennätyksiä ei tulla lyömään, tilanteessa on läsnä monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten maaperän roudattomuus, myrskypuuskien pitkä kesto sekä puissa olevat lehdet, päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta sanoi aiemmin tiedotteessa.

Päivitetty kello 6.34: Lisätty tarkempia tietoja sähkökatkoista.

Päivitetty kello 7.01: Lisätty tietoa vahingontorjuntatehtävistä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen osalta. Päivitetty kello 9.54 tuoreet Oulu-Koillismaan luvut.

Päivitetty kello 7.41: Lisätty tietoja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen osalta.

Päivitetty kello 8.24 ja 9.55 ja 10.45 ja 11.24 ja 11.59 ja 13.28: Tuoreet sähkökatkoluvut.

Päivitetty kello 9.58: Päivitetty Kalajokilaakson sähkökatkotilannetta.

Päivitetty 13.28: Ilmatieteen laitoksen kommentti.