JUURI NYT : Ou­lu-Ka­jaa­ni-vä­lin junat kor­va­taan lin­ja-au­toil­la tors­tai­hin saakka – KS: Myrsky kaatoi puita Oulun ja Kon­tio­mäen vä­li­sel­le ju­na­ra­dal­le

SÄHKÖAUTOT: Ou­lu­lais­ho­tel­li harp­pa­si säh­kö­au­to­ai­kaan ra­ken­ta­mal­la pihan täyteen la­taus­pis­tei­tä – yrit­tä­jä Jouni La­na­mä­ki ei kui­ten­kaan halua vou­hot­taa säh­kö­au­tois­ta

Aika sy­tyt­tää grilli ja nauttia tuok­suis­ta

Mikään ei ole niin herkullista kuin kunnon tirisevä grillipihvi lisukkeineen

Flank steak maistuu parhaalta joko mediumina tai pintakypsä-mediumina.
Flank steak maistuu parhaalta joko mediumina tai pintakypsä-mediumina.

Grillauksen luvatuissa maissa Pohjois- ja Etelä-Amerikassa grilleissä tirisee usein muutakin kuin fileestä leikattuja pihvejä. Lautasenkokoiset T-luupihvit sekä hinnaltaan edullisemmista ruhonosista valmistetut grilliherkut kuten flank ja skirt steak ovat jääneet monen matkailijan mieleen.
Flank steak leikataan naudan takaosasta, vatsan alaosasta ja sitä nimitetään meillä myös kuvelihaksi. Skirt steak leikataan ruhon etuosasta, kylkiluiden alapuolelta. Näitä suurisyisiä lihoja meillä käytetään usein jauhelihan valmistukseen, vaikka raakakypsytettynä grillin kautta lautaselle ne ovat todella maukkaita lihoja.
Näissä vähintään viisi viikkoa raakakypsytetyissä lihoissa on makua ja ne ovat varmasti yksi tämän kesän hittejä, vakuuttavat Juha Riihijärvi ja Pekka Haapakorva  Stockmannin Herkun lihatiskillä.
”Näihin pitää käyttää mustapippuria ja merisuolahiutaleita. Jodisuolasta jää pistävä maku”, Riihijärvi jatkaa.
Ratkaisevan tärkeää on, että grilli on kuuma, ennen kuin liha laitetaan paistumaan.
”Pienet tuliefektit kuuluvat grillauksessa asiaan”, grillimestarit vakuuttavat ja muistuttavat, että varsinkin näiden lihojen suhteen on oltava tarkkana leikatessa, liha on leikattava poikkisyin, muuten siitä tulee sitkeää syötävää.

Grilliin laitetaan yhä useammin myös lammasta tai karitsaa ribsien, kasslerin, entrecoten ja fileen ohella. ”Lampaanpaistipihvit kypsyvät nopeasti oltuaan marinadissa muutaman päivän, vaikka paras lopputulos syntyy viikon marinoinnin jälkeen”, kehuu uutuuttaan lihakauppamestari Kari Lappalainen Oulun lihakaupasta.

Grillauksessa esivalmistelut tuovat esiin raaka-aineiden parhaat puolet. Marinadi maustaa, mureuttaa ja mehevöittää grillattavan lihan.
Helpoimmalla pääsee kun laittaa marinadin ja grillattavat ainekset pakastepussiin, sulkee hyvin ja kääntelee pussia silloin tällöin. Valmiita marinadeja myydään myös uudelleensuljettavissa marinadipusseissa.
Parasta marinadia syntyy tekemällä itse, mutta kauppojen valikoimista voi löytää kokeilemalla mieleisensä.
Yksinkertainen sitrusmarinadi muuttuu yrttejä vaihtamalla sopivaksi niin kalalle, siipikarjalle, lampaalle kuin naudan lihallekin.
Kesäaikaan kastikkeita voi korvata myös maustevoinapeilla, jotka sekä maustavat että mehevöittävät grilliherkkuja.

Sitrusmarinadi
2 sitruunan mehu ja yhden raastettu kuori
2 chiliä viipaloituna
1 ruukku yrttejä (rosmariinia, timjamia, persiljaa)
1 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään.

Limemarinoitua skirt
tai flank steakia
1 skirt  tai flank steak
4 limen mehu
Maustetahnaan:
2 tl kuminansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 puntti korianteria
merisuola hiutaleita, mustapippuria

Purista limeistä mehut lihan päälle. Anna maustua pari tuntia välillä käännellen lihaa.
Valmista maustetahna. Laita kaikki ainesosat mortteliin ja hiero tahnaksi. Notkista tahnaa tarvittaessa oliiviöljyllä.
Kuumenna grilli kuumaksi. Grilli on tarpeeksi kuuma kun pystyt pitämään kättäsi hiilloksen yläpuolella noin 3 sekuntia.
Ota liha limemehusta, kuivaa pinta ja hiero siihen maustetahna.
Grillaa liha molemmin puolin,  noin 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Paras kypsyysaste on medium tai medium miinus.
Kääri liha folioon grillaamisen jälkeen ja anna levähtää noin 10 minuuttia ennen siivuttamista.
Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi poikkisyin.
Tarjoa vihersalaatin ja mangosalsan kera.

Mangosalsa
tuore mango
2 kevätsipulia
punasipuli
2 keltaista tomaattia
valkosipulinkynsi
kokonainen tuore punainen chili
1 rkl limemehua
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl persiljaa hienonnettuna
1/2 tl sormisuolaa
1/4 tl mustapippuria

Kuori kypsä mango ja leikkaa  kuutioiksi. Poista kivi.  Poista tomaateista siemenet ja kuutioi ne. Hienonna kevätsipulit, punasipuli ja valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Yhdistä salsan ainekset. Nosta salsa jääkaappiin puoleksi tunniksi tekeytymään ennen tarjoilua.

Lampaanpaistipihvit
4 lampaanpaistista leikattua siivua
Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 dl soijakastiketta
2 rkl hienonnettua rosmariinia
2 rkl persiljaa

Yhdistä marinadin ainekset ja laita suureen pakastuspussiin lihojan kanssa.
Anna marinoitua pussia käännellen vähintään kaksi vuorokautta. Pyyhi marinadit ja voitele pihvit voilla.
 Ota pihvit hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
Grillaa pihvejä parilalla kolme neljä minuuttia kummaltakin puolelta.
Tarjoa grillattuja sinihomejuustolla täytettyjä herkkusieniä, joiden ympärille on pyöräytetty pekonisiivu, lammaspihvien kera.

Sinihomejuusto- tai valkosipulivoi
250  g voita (laktoositonta)
1  pussi  (150 g) sinihome-
juustomurua
tai
3  valkosipulin kynttä
hienonnettuna
1  dl hienonnettua persiljaa

Pehmitä voi notkeaksi mikrossa tai huoneenlämmössä. Sekoita siihen haluamasi mausteet. Kaada pehmeä voi uunipellin kokoisen leivinpaperin keskelle.
Ota paperin yläreunan pitkältä sivulta kiinni. Vedä paperin yläreuna voin yli itseäsi kohti (voi jää paperin sisään). Pidä alemman paperin reunasta kiinni.
Aseta lasta tai iso viivoitin voita vasten päällimmäiselle paperille. Työnnä lastaa itsestäsi poispäin, jolloin voista muodostuu tasainen tanko.
Kääri paperi rullalle. Sulje paperin päät tiukasti. Anna kovettua jääkaapissa tai pakastimessa.
Leikkaa kovettuneesta tangosta maustevoinappeja. Jääkaapissa maustevoi säilyy noin viikon, pakkasessa kuukauden.