Mainos

Äidiltä tyt­tä­rel­le: Marja Peh­ko­sen yrit­tä­jyys ja ak­tii­vi­nen toi­min­ta yrit­tä­jä­jär­jes­tös­sä pe­riy­tyi­vät lap­ses­ta asti äidin toi­min­taa seu­ran­neel­le Heidi Joen­suul­le

Marja Pehkonen käy nykyisin auttamassa tytärtään Heidi Joensuuta myymälän hoitamisessa ja mummuna hoitamassa lapsenlapsia

Marja Pehkonen käy toisinaan auttamassa tytärtään Heidi Joensuuta myymälän hoidossa.
Marja Pehkonen käy toisinaan auttamassa tytärtään Heidi Joensuuta myymälän hoidossa.

Yrittäjyys tunnetusti periytyy. Niin on käynyt yrittäjä Marja Pehkoselle ja hänen tyttärelleen yrittäjä, kauppias Heidi Joensuulle.  Myös Pehkosen aktiivinen toiminta yrittäjäjärjestössä on siirtynyt tyttärelle.

Pehkosen taival yrittäjänä alkoi 1980-luvulla elintarvikekioskissa Raahessa Antinkankaalla.

”Lapsena Heidi oli mukana, kun aamulla lähdimme hakemaan tarvikkeita kioskia varten. Hänellä ei ole ollut harhakuvitelmia yrittäjyydestä. Hän on nähnyt kaiken konkreettisesti”, Pehkonen kertoo.

Heidi Joensuu on raahelainen monialayrittäjä, jonka yrityksessä Marja-äiti on pienosakkaana. Äiti käy auttamassa tytärtään myymälän hoitamisessa sekä mummuna hoitamassa lapsenlapsiaan.

”Olen sanonut, että kun ottaa lapset mukaan yritykseen silloin kun nämä ovat pieniä, niin joutuu sitten myöhemmin töihin lasten yritykseen”, Heidi nauraa.

”Koitan olla avuksi sen mitä pystyn”, Marja vastaa.

Naisyrittäjän asema on nykyisin toisenlainen kuin ennen. Tytöttelyä ei enää kuule.

”Teollisuusalalla johtajana äiti joutui todistelemaan osaamistaan”, Heidi toteaa.

Äidin kokemus apuna tyttärelle

Äidin yrittäjäkokemus on ollut suureksi avuksi tyttären uralla. Pehkonen toimi aikoinaan teollisuusalalla olevan yrityksen toimitusjohtajana.

”Äidin kokemuksesta oli valtava konkreettinen apu, kun aloitin yrittäjänä. Olen kasvanut sellaiseen käsitykseen, että naiselle on kaikki mahdollista.”

Tytär kertoo, että hän on hyötynyt äitinsä maineesta Raahessa.

”Äiti on tunnettu tekevänä, osallistuvana ja sanavalmiina ihmisenä. On ihana tulla yhdistetyksi häneen.”

Heidi on nähnyt yrittäjäelämää lapsesta saakka. Hän pitää yrittäjän elämäntavasta.

”Yrittäjien lapset kulkevat kaikessa mukana. Olen nähnyt, miten pienestä Jot-Rentin yritystoiminta on lähtenyt ja miten kovasti siinä on tehty töitä. Kaikki on mahdollista, mutta se vaatii työtä.”

Heidi asui pitkään sekä Kajaanissa että Raahessa, mutta asettui viitisen vuotta sitten Raaheen esikoisen syntymän myötä.

”Yrittäjäperheen lapselle oli tärkeä saada oma Y-tunnus. Minun ikioma Y-tunnus on vuodelta 2009. Minulla oli Kajaanissa kauppa”, Heidi sanoo.

Vaikuttamisen halu luonteessa

Heidi on perinyt äidiltään aktiivisen osallistumisen ja halun vaikuttaa asioihin. Raahessa hän meni mukaan Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistyksen hallitukseen, mutta on tällä hetkellä perhesyistä miltei rivijäsenenä. Hän on kuitenkin edelleen Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien vaikuttajaverkoston yrittäjäjäsen.

”Tykkään olla mukana täysillä ja perehtyä asioihin. Nyt se ei ole mahdollista ja sen takia jäin pois.”

Sekä Marja että Heidi ajattelevat, että vaikuttamisen halu on luonteenpiirre.

”Olen nopeatempoinen ihminen. Kun paluumuutin Raaheen, lähdin tietoisesti hakemaan yhdistyksen kautta sosiaalista verkostoa”, Heidi kertoo.

Molemmille osallistuminen on tarkoittanut ennen kaikkea uuden oppimista. Samalla eri alojen yrittäjistä on saanut laajasti yhteistyökumppaneita.

”Siinä kun tuli uusia asioita eteen, niin niihin piti perehtyä. Paljon olen oppinut muilta. Yrittäjien yhteistyöstä on saanut voimaa”, Marja Pehkonen kertoo.

Pandemian kurimuksen jälkeen sota Ukrainassa on aiheuttanut esimerkiksi tuotteiden kuljetusvaikeuksia. Inflaatio, elin- ja energiakustannusten nousu luovat yrittäjälle ison haasteen. Asiakkaat eivät liiku ja eivätkä uskalla käyttää rahaa.

”Osassa yrittäjistä tämä aiheuttaa jo turnausväsymystä. Yrittäjän on keksittävä aina jotakin ja mentävä eteenpäin eri keinoilla ja säästötoimilla”, Heidi Joensuu arvioi.

Äiti ja tytär
  • Yrittäjä Marja Pehkonen.
  • Pienosakas Chicbazaar Oy:ssä.
  • Aiemmin Jot-Rent Oy:n toimitusjohtaja.  
  • Yrittäjäuransa aikana Raahen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien hallituksen jäsen. 
  • Yrittäjä, kauppias Heidi Joensuu.
  • Monitoimiyrittäjä.
  • Naistenvaateliike Chicret, myymälä ja verkkokauppa.
  • Yritysmuotoilu, koulutus ja valmennus La Tila.
  • Jot-Rent Oy hallituksen puheenjohtaja.