Aa­ve­da­tan Marko ja Jupe Kes­ki­ta­lo kiin­nos­tui­vat Oulun kau­pun­gin­ta­los­ta ja Uuden Seu­ra­huo­neen hah­mois­ta

Lapsuuden kokemukset saivat Marko, 49, ja Jupe, 45, Keskitalossa aikaan lähtemättömän kiinnostuksen paranormaaleja ilmiöitä kohtaan.

Useimmiten kummittelevissa kohteissa läsnä tuntuvat olevan historian henget. ”Historiaa pitää tuntea, että pystyy peilaamaan johonkin tämän päivän meininkiä”, Marko ja Jupe Keskitalo sanovat.
Useimmiten kummittelevissa kohteissa läsnä tuntuvat olevan historian henget. ”Historiaa pitää tuntea, että pystyy peilaamaan johonkin tämän päivän meininkiä”, Marko ja Jupe Keskitalo sanovat.
Kuva: Henri Mattila

Lapsuuden kokemukset saivat Marko, 49, ja Jupe, 45, Keskitalossa aikaan lähtemättömän kiinnostuksen paranormaaleja ilmiöitä kohtaan. Ruotsissa heidän kotitalonsa yläkerrasta kuului selittämättömiä askelia ja muita ääniä. Tunnelma oli ahdistava.

Kokemukset talosta jättivät veljeksiin lähtemättömän kiinnostuksen paranormaaleja ilmiöitä kohtaan. Kuitenkin veljekset sanovat, että yliluonnollisissa asioissa on oikeastaan kyse luonnollisista asioista.

– Paikkoihin, joissa on havainnoitu selittämättömiä tapahtumia, liittyy usein historiaa. Olipa kyse sitten julkisesta rakennuksesta, kuten vaikkapa vanhoista teattereista tai yksittäisistä kotitaloista, sanoo veljeksistä Jupe, joka työskentelee siviiliammatissaan lääkärihelikopterin ensihoitajana ja asuu Kempeleessä.

Lue myös: Aaveiden jäljillä kulkeva kempeleläinen Jupe Keskitalo tietää Oulun kummituskohteet – "Pelko pois"

Veljesten lapsuudenperhe asui Ruotsin lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa ja Alavieskassa. Marko on asunut jo pitkään Tampereella ja työskentelee vapaana näyttelijänä.

Oulussa veljekset ovat tutkineet muun muassa Tähtitornin kahvilaa ja Alppimajaa. Uusia mahdollisia kohteita ovat Uusi Seurahuone ja Oulun kaupungintalo.

– Uudella Seurahuoneella on havaittu aktiivisuutta, esimerkiksi hahmoja ja hämäräperäistä draamaa, Jupe toteaa.

Aktiivisuudella hän tarkoittaa sitä, että tietyssä osassa rakennusta havaitaan joko ihmisen aistein tai erillisin laittein tavallisuudesta poikkeavaa toimintaa.

Marko kertoo, että hän on kaksikosta se arkajalka, joka joutuu työstämään eteen tulleita tilanteita enemmän.

– Herkkiä poikia tässä ollaan. Itselle tulee aistimuksia monesti jo, kun kierrämme kohteita päivällä, ja yöaikaan laitteet osoittavatkin usein samassa kohdassa aktiivisuutta.

– Jos tutkimustapaamme tarkastelee, niin pyrimme ensin miettimään kaikelle mahdolliselle järjellisen selityksen. Aina järkiselitystä ei löydy, mutta ehkä tulevaisuudessa löytyykin, Marko sanoo.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.