Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Aaron Gorman kertoo You­Tu­bes­sa suo­ma­lai­sil­le Suo­mes­ta – ja hänelle Oulu on yhtä kuin Suomi

Irlannista oululaistunut Aaron Gorman esittelee YouTube-kanavallaan Suomea suomalaisille.

Oulu
Aaron Gorman sanoo tuntevansa olonsa Oulussa kotoisaksi.
Aaron Gorman sanoo tuntevansa olonsa Oulussa kotoisaksi.
Kuva: Jussi Korhonen

Aaron Gorman sai muiden tapaan tietää keskiviikkona, että Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Hän yllättyi valinnasta oletettuaan, että Tampere suurempana kaupunkina veisi kisan ilman muuta.

Gorman kertoo Irish in Finland -YouTube-kanavallaan julkaisemassaan videossa, että hän pitää Oulun valintaa hienona asiana. Hän tosin myöntää, ettei oikeastaan tiedä, mitä Euroopan kulttuuripääkaupunki tarkoittaa.

Vasta selvitellessään asiaa Gorman huomaa, että toinen tänä vuonna hallinneista kulttuuripääkaupungeista sijaitsee itse asiassa hänen kotimaassaan Irlannissa.

– Jos ikinä menette Irlantiin, teidän on käytävä Galwayssä. Se on mahtava kaupunki, Gorman hehkuttaa videollaan.

Sanoma on selvästi suunnattu suomalaisille.

Monenlaista Gorman on Suomesta ja suomalaisista ehtinyt Oulussa asuessaan oppia, mutta se taisi selvitä vasta keväällä, että monikaan asia ei suomalaisia niin paljoa kiinnosta kuin se, mitä muut meistä ajattelevat.

Oli tylsää

Viikkoa ennen pääkaupunkiriemua Oulu kylpee toukokuisessa auringonpaisteessa. Lämpötila on kohonnut  puolenkymmentä astetta plussalle. Navakka tuuli pitää kuitenkin huolen, että tukalaksi ei sentään käy.

On oululaisittain oikein hyvä pyöräilysää.

29-vuotias Aaron Gorman parkkeeraa pyöränsä Pikisaaren ja Vänmanninsaaren välisen sillan kupeeseen ja nousee sillalle kuvattavaksi. Hänen selkänsä takana avautuu näkymä tienoosta, josta Oulun kaupunki reilut neljäsataa vuotta sitten lähti kasvamaan.

Gormanille Oulu on pitkälti yhtä kuin Suomi. Juuri muualla hän ei ole täällä käynyt.

– Helsingissä olen ollut yhteensä korkeintaan tunnin, kun olen ollut matkalla Ouluun, hän laskee.

Gorman tapasi oululaisen puolisonsa Dublinissa, missä tämä oli opiskelemassa. Lokakuussa 2019 pariskunta muutti Ouluun.

– Meille oli tulossa perheenlisäystä ja tulimme siihen tulokseen, että haluamme kasvattaa lapsen Suomessa ja Oulussa.

Töitäkin löytyi, mutta ne loppuivat koronaan.

– Oli tylsää. Olin pitkään halunnut aloittaa YouTube-kanavan, ja ajattelin, että miksipä ei nyt: kerron Suomesta ja kokemuksistani täällä.

Hänen kokemuksensa mukaan Suomesta ei esimerkiksi Irlannissa paljoa tiedetä. Uutisista on ehkä kuultu, että Suomi on vuodesta toiseen maailman onnellisin maa, mutta ei paljon sitä ja Donald Trumpin haravapuheita kummempaa.

Vuoden verran Gorman teki videoita ja luuli lisäävänsä niillä lähinnä maanmiehiensä Suomi-tietoutta, mutta tänä keväänä hän yllättyi.

– Tutustuin ensimmäistä kertaa kanavani tilastoihin, ja huomasin, että 80 prosenttia katsojista olikin suomalaisia ja vain yksi prosentti irlantilaisia. Olin luullut, että se olisi ollut toisinpäin.

Puhdasta ja hiljaista

Nyttemmin töitä on taas ollut, mutta Gorman julkaisee edelleen uusia videoita useamman kerran viikossa. Tilaajia hänen kanavalleen on kertynyt vajaat neljä ja puoli tuhatta.

Videoissaan Gorman muun muassa reagoi ajankohtaisiin asioihin, kuten Euroviisuihin, tutustuu Suomen historiaan ja kommentoi urheilua ja kulttuuria.

Helmikuussa hän esitteli, kuinka parta huurtuu 25 asteen pakkasessa. Eräässä videossaan hän oudoksuu suomalaisten – eli tässä tapauksessa oululaisten – tapaa mieluummin seistä kuin istua kenenkään viereen linja-autossa.

Suomalaiskatsojien mielestä se on hauskaa, koska se on totta.

Videoissa on paljon ihmettelyä, mutta hyväntahtoisesti. Gorman kertoo pitävänsä Suomesta eli siis Oulusta.

– Puhuin vasta amerikkalaisen kaverini kanssa ja olimme molemmat pistäneet merkille, että ilma on täällä erikoisen puhdasta. On hyvin hiljaista ja rauhallista. Ihmiset ovat rentoja.

Sentään salmiakista

Melkein mikä hyvänsä käy Gormanille videon aiheeksi, kunhan se on suomalaista.

– Oluesta voisin joskus puhua. Siitä tykkäävät niin suomalaiset kuin irlantilaisetkin, hän miettii.

Jossakin kulkee kuitenkin raja. Gorman kertoo huomanneensa, että YouTubessa on paljon videoita, joissa maistellaan makeisia.

– Minun kanavalleni ei karkkivideoita tule, hän julistaa.

Eikö edes salmiakista?

– Se ei kuulu minun mielestäni makeisiin. Siitä itse asiassa on tulossa video. Vihaan salmiakkia, hän nauraa.

Vakavoiduttuaan Gorman toteaa, että makeisissa ei ole sellaista suomalaista omaperäisyyttä, joka häntä kiehtoo. Sitä löytyy enemmän vaikkapa Aki Kaurismäen elokuvista, joissa ihmiset saattavat istuskella toistensa seurassa sanomatta mitään. Se vastaa Gormanin omia kokemuksia.

– Pistin ilmiön merkille jo käydessäni ensimmäisiä kertoja Oulussa. Oli omituista, että ihmiset istuivat hiljaa baarissa. Nyt osaan nähdä senkin kauneuden.