Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ää­rim­mäi­syy­det eivät saa muuttua nor­maa­lik­si, vetosi Utöyan ve­ri­löy­lys­tä sel­vin­nyt vuo­si­päi­vä­nä

Äärioikeistolainen Breivik tappoi 77 ihmistä Norjassa 12 vuotta sitten.

Oslo
Äärioikeistolainen terroristi Anders Behring Breivik räjäytti 22. heinäkuuta 2011 pommin Oslon hallituskorttelissa. Breivik tappoi 12 vuotta sitten yhteensä 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella.
Äärioikeistolainen terroristi Anders Behring Breivik räjäytti 22. heinäkuuta 2011 pommin Oslon hallituskorttelissa. Breivik tappoi 12 vuotta sitten yhteensä 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella.
Kuva: TOR ERIK SCHRØDER

Emme voi sallia äärimmäisyyksien normalisoitumista, vetosi Norjan Utöyan verilöylyistä selvinnyt Astrid Hoem joukkomurhan vuosipäivänä lauantaina. Työväenpuoleen nuorisojärjestön AUF:n johtaja Hoem piti puheen Oslon hallituskorttelissa, kun joukkomurhasta tuli nyt kuluneeksi tasan 12 vuotta.

– Meidän on yhdessä varmistettava, ettei se toistu, Hoem painotti.

Norjan parlamentin eli suurkäräjien puhemiehen Masud Gharakhanin mukaan hyökkäys oli julma muistutus siitä, että emme saa koskaan lopettaa taistelua mielipiteen- ja sananvapauden puolesta.

Äärioikeistolainen Anders Behring Breivik tappoi 22. heinäkuuta 2011 muutamassa tunnissa yhteensä 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella.

Ensin Breivik räjäytti Oslon hallintokorttelissa autopommin. Tässä iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja haavoittui 98.

Kun poliisin huomio oli pommi-iskussa, Breivik siirtyi lautalla Utöyan saarelle. Siellä oli käynnissä työväenpuolueen nuorten leiri, ja paikalla oli noin 600 ihmistä. Poliisin virkapukuun pukeutunut Breivik ampui järjestelmällisesti saarella olleita nuoria. Poliisin saavuttua hän antautui.

Utöyan saarella kuoli yhteensä 69 ihmistä ja haavoittui 60. Osa uhreista kuoli hukkumalla yrittäessään uida pakoon saarelta.

Ei päässyt ehdonalaiseen

Breivik perusteli hyökkäystään Norjan suojelemisella islamilta ja syytti työväenpuoluetta liiallisen maahanmuuton sallimisesta. Hän kirjoitti noin 1 500-sivuisen manifestin, joka koostuu päiväkirjoista, pomminteko-ohjeista sekä islamin ja monikulttuurisuuden vastaisista ajatuksista.

Vuonna 2012 Breivik tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen, mikä on Norjassa maksimirangaistus.

Istuttuaan tuomiostaan kymmenen vuotta Breivik anoi pääsyä ehdonalaiseen vankeuteen alkuvuodesta 2022. Telemarkin käräjäoikeus päätti olla suostumatta Breivikin anomukseen, ja hänet passitettiin takaisin telkien taakse.