Aapo Rau­tios­ta tulee Thun­der­bolt, kun hän hen­ki­hie­ve­ris­sä ja hi­ki­päis­sään aikoo antaa lavalla 120 pro­sent­tia it­ses­tään

Oululainen Aapo Rautio, 19, astuu tänä iltana lavalle Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen Mustien Hevosten karsinnassa.

Pieni jännitys ennen lavalle nousua kuuluu ilmakitaristi Aapo Raution mielestä asiaan. Se kertoo vain siitä, että karsintoihin osallistuja on tosissaan.
Pieni jännitys ennen lavalle nousua kuuluu ilmakitaristi Aapo Raution mielestä asiaan. Se kertoo vain siitä, että karsintoihin osallistuja on tosissaan.
Kuva: Ester van Dam

Oululainen Aapo Rautio, 19, astuu tänä iltana lavalle Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen Mustien Hevosten karsinnassa. Kerta ei ole ensimmäinen, vaan yhteensä kolmas.

Rautio osallistui ensimmäistä kertaa kisaan vain 10-vuotiaana, vuonna 2010. Päälleen hän oli pukenut AC/DC:n Angus Youngin pukeutumistyylin mukaisen mustan pikkutakin ja shortsit. Biisinä oli bändin Whole Lotta Rosie ja Raution esiintyjänimenä ”Little Angus”.

Silloin hän pääsi myös huiman jännittävään finaaliin. Viime vuonna, toisella osallistumiskerrallaan seula oli tiukempi.

– Ensimmäisellä kerralla olin varmasti yleisön silmissä söpö pieni lapsi, jolla oli asenne kohdillaan. Nyt aikuisena ei ole tällaista ehkä epäreiluakin asetelmaa, vaan pitää antaa kaikkensa, että pärjäisi, Rautio vertaa kokemuksia keskenään.

Onnistuneelta ilmakitaristilta vaaditaan Raution mielestä uskottavuutta ja kestävyyttä. Yleisölle pitää välittää tunne, että lavalla on maailman suurin rokkitähti, joka esiintyy maailman suurimmalla keikalla.

– Lavalla pitää antaa itsestään 120 prosenttia. Jos ei ole esityksen jälkeen hikipäissään ja henkihievereissään, ei ole antanut kaikkeaan, Rautio kuvailee.

Muuten ilmakitarointi on Raution mukaan ikään kuin fiilispohjaista tanssia, jossa imitoidaan soittoa. Kuvitteellista instrumenttia voi väännellä ja käännellä – toisin kuin oikeassa kitaransoitossa, jota sitoo fysiikan laki.

Osa kilpailijoista riehuu lavalla siihen malliin, että yhtään heikkokuntoisempaa meinaa uuvuttaa jo pelkkä katsominen. Silti Raution mukaan uskottavuuden yleisön silmissä voi saavuttaa muutenkin kuin villisti hyppimällä – vanhemmilla osallistujilla on ollut kisassa tällaista karismaa.

Yksi asia on Raution mukaan erityisen tärkeä esiintymisessä: mietinnän paikkaa ei saisi tulla lavalla eteen.

– Esityksen on hyvä olla fiilispohjalta, mutta kuitenkin varmaksi harjoiteltu, Rautio toteaa.

Hän on lähtenyt aikuisiällä hakemaan ”Thunderbolt” -esiintyjänimellään omaa tyyliä ja lavapersoonaa.

Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen Mustien Hevosten karsinta Viihdemaailma Ilonassa torstaina 22.8. kello 22 alkaen. Vapaa pääsy.

Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen finaali Rotuaarin aukiolla pe 23.8. klo 20-22.15.Vapaa pääsy.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.