Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ää­nes­tys­pai­kat ovat vielä auki - muista nämä asiat, kun lähdet ää­nes­tä­mään!

Äänestää voi vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Kuvallinen henkilöllisyystodistus on oltava mukana.

Presidenttiehdokkaat kokoontuvat illalla Helsingissä Säätytaloon. Paikalla on runsaasti paitsi kotimaista, myös ulkomaista mediaa. Äänestyspaikat aukesivat tänään sunnuntaina kello 9. Äänestää saa aina kello 20 saakka.
Presidenttiehdokkaat kokoontuvat illalla Helsingissä Säätytaloon. Paikalla on runsaasti paitsi kotimaista, myös ulkomaista mediaa.
Presidenttiehdokkaat kokoontuvat illalla Helsingissä Säätytaloon. Paikalla on runsaasti paitsi kotimaista, myös ulkomaista mediaa.

Äänestää voi vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Kuvallinen henkilöllisyystodistus on oltava mukana.

Suomen tasavallan presidenttiä voi äänestää tänään kello 20 asti, ellei ole jo antanut ääntään ennakkoon. Äänestyspaikat avautuivat kello 9.

Äänioikeutettuja on Suomessa noin 4,5 miljoonaa. Äänestämään pääsee, jos on tänään viimeistään täyttänyt 18 vuotta.

Kaikki äänioikeutetut ovat saaneet Väestörekisterikeskukselta postia joulu-tammikuun aikana. Kirjeessä on tullut ilmoitus äänioikeudesta sekä vaalien tämän päivän ensimmäistä kierrosta varten että myös mahdollisesti helmikuussa järjestettävää toista kierrosta varten.

Ilmoituskortti kannattaa tänään kaivaa esiin siksi, että siihen on merkitty vaalipäivän äänestyspaikka. Tänään, vaalipäivänä voi äänestää vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Viime tiistaina päättynyt ennakkoäänestys sen sijaan onnistui missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa.

Äänestyspaikat aukesivat tänään sunnuntaina kello 9. Äänestää saa aina kello 20 saakka.
Äänestyspaikat aukesivat tänään sunnuntaina kello 9. Äänestää saa aina kello 20 saakka.
Kuva: Tomi Vuokola

Toinen tärkeä asia on kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä. Sen sijaan kotiin postitettua ilmoituskorttia ei tarvita äänestyksessä, mutta sen voi ottaa mukaan, jos haluaa.

Kahdeksan ehdokasta

Tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi on ehdolla kahdeksan ehdokasta. Heille Helsingin vaalipiirilautakunta arpoi joulukuussa äänestysnumerot.

Ehdokkaina ovat seuraavat henkilöt: Numero kaksi: Merja Kyllönen (vas.), numero kolme: Pekka Haavisto (vihr.), numero neljä: Matti Vanhanen (kesk.), numero viisi: Laura Huhtasaari (ps.), numero kuusi Tuula Haatainen (sd.), numero seitsemän: Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys), numero kahdeksan: Sauli Niinistö (kansanliike), numero yhdeksän: Nils Torvalds (rkp.).

Ehdokkaat illalla Säätytalossa

Presidentinvaalien tuloksia voi ryhtyä seuraamaan tänään kello 20. Silloin julkaistaan ennakkoäänien tulos. Vaalipäivän alustava tulos valmistuu oikeusministeriön arvion mukaan noin kello 22.

Presidenttiehdokkaat ottavat ennakkoäänien tuloksen vastaan omille kannattajilleen järjestetyissä vaalivalvojaisissa Helsingin keskustan alueella. Ennakkoäänien julkistamisen jälkeen ehdokkaat siirtyvät keskeisten medioiden järjestämään vaali-iltaan Helsingin Säätytalolle.

Säätytalo sijaitsee Helsingin Kruununhaassa Snellmaninkadulla, vastapäätä Suomen Pankkia. Alkujaan säätyvaltiopäivien istuntopaikaksi rakennettu talo on nykyisin valtion kokous- ja edustustila. Ehdokkaat ovat Säätytalossa noin kello 22 asti.

Vaali-illan viimeiset tunnit ehdokkaat viettävät jälleen omille kannattajilleen järjestetyissä tilaisuuksissa.

Esimerkiksi Sauli Niinistön kansanliike on kokoontunut Helsingin ylioppilastalolle, Pekka Haaviston kannattajat Tavastialle, Matti Vanhasen tukijat keskustan puoluetoimistoon Apollonkadulle, Tuula Haataista tukeneet ravintola Virgin Oiliin ja Laura Huhtasaaren kannattajat ravintola Kiltakellariin Bulevardille.

Vauhdikas viikko

Vaalipäivän jälkeen viikko etenee vauhdikkaasti. Helsingin vaalipiirilautakunta vahvistaa ensimmäisen vaalin tuloksen tiistaina 30.1. Sen jälkeen oikeusministeriö toteaa, toimitetaanko toinen vaali.

Mikäli presidentin vaaleissa järjestetään vain yksi kierros, niin uusi tasavallan presidentti aloittaa jo 1. helmikuuta, jolloin järjestetään juhlavat virkaanastujaiset Eduskuntatalossa. Mikäli tulee kaksi kierrosta, niin toinen vaali järjestetään 11. helmikuuta. Silloin uusi presidentti aloittaa 1. maaliskuuta.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierros huipentuu Säätytaloon.

Politiikan toimittaja Kirsi Turkki selventää videolla illan kulkua:

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos selviää Säätytalossa sunnuntai-iltana. Politiikan toimittaja Kirsi Turkki arvioi kulunutta ja vaalikampanjakautta ja selventää illan kulkua.
Video: Markku Uhari & Joel Maisalmi