72 tuntia aikaa: Yh­dys­val­lat kar­kot­taa ve­nä­läi­siä vaa­li­hak­ke­roin­nin takia – Venäjä uhkaa kos­to­toi­mil­la

Yhdysvallat karkottaa 35 venäläistä tiedusteluhenkilöä presidentinvaaleihin liittyvän hakkeroinnin takia.

Presidentit Vladimir Putin ja Barack Obama. Putinin valtakausi jatkuu, Obama luovuttaa kohta vallan Donald Trumpille. Arkistokuva.
Presidentit Vladimir Putin ja Barack Obama. Putinin valtakausi jatkuu, Obama luovuttaa kohta vallan Donald Trumpille. Arkistokuva.
Kuva: ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREM

Yhdysvallat karkottaa 35 venäläistä tiedusteluhenkilöä presidentinvaaleihin liittyvän hakkeroinnin takia. Karkotettavat henkilöt ovat työskennelleet Venäjän suurlähetystössä Washingtonissa ja konsulaatissa San Franciscossa. Heille on annettu 72 tuntia aikaa poistua Yhdysvalloista.

Yhdysvallat asettaa myös venäläisten tiedusteluorganisaatioiden vastaisia pakotteita. Pakotteet kohdistuvat turvallisuuspalvelu FSB:hen ja sotilastiedustelupalvelu GRU:hun. Pakotteiden kohteeksi joutuu muun muassa GRU:n johtaja Igor Korobov.

Yhdysvallat ilmoittaa myös sulkevansa kaksi venäläisten toimipaikkaa New Yorkissa ja Marylandissa. Suljettavia paikkoja on amerikkalaisten mukaan käytetty tiedustelutarkoituksiin.

Presidentti Barack Obaman mukaan pakotteet ovat seurausta yrityksistä vahingoittaa Yhdysvaltain etuja. Vaaleihin liittyvän hakkeroinnin ohella venäläiset turvallisuusviranomaiset ja poliisit ovat häirinneet amerikkalaisia diplomaatteja Moskovassa.

- Kaikkien amerikkalaisten tulisi olla huolissaan Venäjän toimista, Obama sanoi Washingtonissa.

Obaman mukaan luvassa on lisää Venäjän vastaisia toimia. Kaikista vastatoimista ei Obaman mukaan kerrota julkisuuteen.

- Yhdysvaltojen ja sen ystävien ja liittolaisten ympäri maailmaa täytyy toimia yhdessä vastustaakseen Venäjän pyrkimyksiä horjuttaa vakiintuneita kansainvälisiä käyttäytymisnormeja ja demokraattiseen hallintoon sekaantumista, Obama painotti.

Venäjä kiistää, uhkaa kostotoimilla

Venäjä kiistää Yhdysvaltain syytökset presidentinvaaleihin liittyvästä hakkeroinnista. Venäjän mukaan syytökset ovat perusteettomia.

Venäjä ilmoitti vastaavansa Yhdysvaltain julkistamiin karkotuksiin "sopivilla kostotoimilla"

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä "jyrkästi kiistää perusteettomat Venäjää koskevat väitteet ja syytökset". Hänen mukaansa Venäjä reagoi karkotuksiin vastavuoroisuuden periaatteella.

Peskov myös sanoi, että Yhdysvallat haluaa epäilyksettä tuhota Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet.