30 vuotta teat­te­ris­sa työs­ken­nel­lyt Erja Kärk­käi­nen aloitti uuden uran ku­va­tai­tei­li­ja­na – 5-vuo­tis­näyt­te­ly esillä Val­veel­la

Ensin Erja Kärkkäisellä meni yli 30 vuotta pääasiassa teatteriprojektien parissa.

Luonnostani-näyttelyssä porontalja on kuvataiteilijan Erja Kärkkäisen omakuva. ”Lihat on viety ja nahka roikkuu seinällä. Päässä on voimakkaan punaiset sarvet, kuten minulla lakki.”
Luonnostani-näyttelyssä porontalja on kuvataiteilijan Erja Kärkkäisen omakuva. ”Lihat on viety ja nahka roikkuu seinällä. Päässä on voimakkaan punaiset sarvet, kuten minulla lakki.”
Kuva: Anna Pesonen-Smith

Ensin Erja Kärkkäisellä meni yli 30 vuotta pääasiassa teatteriprojektien parissa. Kemijärvellä syntynyt luontainen taiteilija oli alkanut haaveilla jo 10-vuotiaana näyttelijän urasta.

Näyttelijää Kärkkäisestä ei missään vaiheessa tullut – ei, vaikka hän yritti päästä sisään Helsingin Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston Näyttelijätyön laitokselle.

– Näyttelijöiden valintakokeethan ovat monivaiheiset ja jo toisessa vaiheessa niihin kuuluu lauluosuus. Minulla ei ole kerrassaan minkäänlaista rytmitajua, enkä vain pystynyt siihen, Kärkkäinen toteaa lapsuudenhaaveensa kariutumisesta.

Kärkkäisellä oli toinenkin haave – tai oikeammin aikomus. Hän ajatteli ryhtyvänsä kuvataiteilijaksi, kun olisi täyttänyt 50 vuotta.

Kärkkäinen opiskeli ensin Lapin avoimessa yliopistossa kuvataiteen perusopintoja ja taidehistoriaa, minkä jälkeen hän haki ja pääsi opiskelemaan Lapin yliopistoon taiteen maisteriksi.

Viimeisen viiden vuoden aikana hän on pitänyt 26 yksityisnäyttelyä, joiden lisäksi hän on ollut mukana lähes saman määrän yhteisnäyttelyissä.

– Draamasta syntyy teatteria vasta yleisön edessä. Samoin kuvataidekin tarvitsee kokijoita, hän toteaa esillä olemisen ja vuorovaikutuksen tärkeydestä.

Seuraavaksi Kärkkäisen ajankohtainen ja kuvataitelijan viisivuotista taivalta juhlistava Luonnostani-näyttely siirtyy näytille Helsinkiin ja Kuusamoon.

Erja Kärkkäisen Luonnostani-näyttely on esillä Kulttuuritalo Valveen Valvegalleriassa 22.09.2019 asti. Avoinna ma-su klo 10-20. Vapaa pääsy.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.