Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Kuvagalleria: Näin vaa­li­tu­los­ta juh­lit­tiin Oulussa

Zys­ko­wic­zil­ta paljon puhuva kom­ment­ti Stubbin jat­kos­ta – "Siinä asiassa Suomen paras po­lii­tik­ko"

Spekulaatiot Alexander Stubbin tulevaisuudesta käynnistyivät Lappeenrannan puoluekokouksessa välittömästi uuden puheenjohtajan valinnan jälkeen.

Stubb väistyy kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.
Stubb väistyy kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.
Kuva: Kimmo Penttinen

Spekulaatiot Alexander Stubbin tulevaisuudesta käynnistyivät Lappeenrannan puoluekokouksessa välittömästi sen jälkeen, kun Petteri Orpo nousi voittajana ja uutena kokoomuksen puheenjohtajana lavalle.

Vakavailmeinen ja vaisu Stubb sanoi pian kamppailun tauottua, ettei hän ole miettinyt, mitä seuraavaksi tekisi.

Käytäväpuheissa Stubbille on jo soviteltu ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua, jota kantaa tällä hetkellä Lenita Toivakka.

Stubb sanoi, että Orpo tekee päätöksen, millaisen tiimin hän ympärilleen kokoaa.

Kokoomuksen läpikotaisin tunteva kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoo olettavansa, että Orpo pyrkii nyt sovittamaan oikeat ihmiset heille sopivimmille paikoille puolueen johdossa.

Zyskowicz ei halunnut spekuloida Stubbin mahdollisella tulevalla ministerinsalkulla, mutta suitsutti samaan hengenvetoon vuolaasti tämän ulkopoliittisia taitoja.

– Alexin eittämättömät vahvuudet liittyvät pääosin kansainvälisiin ja eurooppalaisiin politiikan lohkoihin. Siinä asiassa hän on Suomen paras poliitikko. Ulkopoliittisiin-, eurooppalaisiin- ja kansainvälisiin tehtäviin – niissä hän on vahvimmillaan, ja hänen lahjakkuutensa ja osaamisensa tulisivat parhaiten isänmaan ja kokoomuksen käyttöön.

On pohdittu, että kokoomuksen yhtenäisyyden kannalta Stubbille pitäisi löytää mahdollisimman painava salkku. Zyskowicz kuitenkin sanoo, ettei puolue ole hänen mukaansa jakautunut Stubbin, Lepomäen ja Orpon leireihin.

– On luonnollista, että kokoomuslaiset ryhmittyvät omien ehdokkaidensa taakse vaaleissa. En kuitenkaan näe, että meillä olisi mitään Elinan, Alexin tai Petterin fraktioita puolueessa.