Ravintolat: Kok­ki­pu­la vaivaa Oulun ra­vin­to­loi­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Baarit: Oulussa on puo­len­tu­si­naa cock­tail­baa­ria, mutta vain yhdessä se on pääasia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Yrit­tä­jien heikko tun­te­mus omasta eläke- ja so­siaa­li­tur­vas­taan on vakava asia – tiedon puute voi vai­kut­taa elämään kym­me­niä vuosia eteen­päin

Kun suomalaista eläkejärjestelmää on arvioitu kansainvälisesti, on sen erityiseksi ansioksi nostettu järjestelmän helppous ja yksinkertaisuus kansalaisille. Eläke kertyy samoin säännöin kaikille, myös yrittäjille. Eläketurva pysyy myös työpaikan vaihdoksissa. Kiitosta saa myös kattavuus: yrittäjien eläketurvasta on huolehdittu vastaavin perustein kuin palkansaajilla.

Näistä lähtökohdista huolimatta tuore Elon ja Uusi työ ry:n selvitys kertoo, että kolmannes kevytyrittäjistä kokee YEL-järjestelmän hankalaksi ja jäykäksi. Yli 43 prosenttia kevytyrittäjistä arvioi yrittäjän eläketurvan pohjana toimivan työtulon määrittelyn vaikeaksi.

Hankaluuden kokemus näkyy myös heikkona YEL-järjestelmän tuntemisena. Puolelle kevytyrittäjistä on epäselvää, että yrittäjän eläkevakuutus YEL vaikuttaa yrittäjän vanhuuseläkkeen tasoon. Samoin tietämys YELin vaikutuksesta sosiaaliturvaan on heikolla tasolla. Ainoastaan 44 prosenttia tietää vaikutuksesta sairauspäivärahaan ja 37 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeen suuruuteen.

Tietämättömyys on vakava asia, kun kysymys on yrittäjien omasta eläke- ja sosiaaliturvasta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.