Mainos

Yrit­tä­jä­ko­ke­mus­ta mo­ni­puo­li­ses­ti kar­tut­ta­nut Vuoden pu­heen­joh­ta­ja Sanna Salo siirtyi Poh­jois-Poh­jan­maan Yri­tys­ky­län alue­pääl­li­kök­si

Vuoden puheenjohtajaksi valittu Sanna Salo on kartuttanut yrittäjä­kokemusta monipuolisesti

Sanna Salon omat yrityskuviot ovat jääneet nyt taka-alalle, sillä hän aloitti Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän aluepäällikkönä syyskuussa.
Sanna Salon omat yrityskuviot ovat jääneet nyt taka-alalle, sillä hän aloitti Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän aluepäällikkönä syyskuussa.
Kuva: Maija Pylväs


Jäädessään ensimmäistä kertaa hoitovapaalle kymmenisen vuotta sitten raahelainen Sanna Salo, 36, halusi päästä tekemään jotain kotiäitiytensä ohessa. Toimelias nainen hankki Y-tunnuksen ja alkoi myydä tunnetun kansainvälisen vaatemerkin vaatteita.

”Lastenvaatteet totta kai kiinnostivat, kun itsellä oli pieni lapsi. Se oli myös helppoa sivutoimista yrittäjyyttä. Pääsi vähän kotiympyröistä pois, mutta sai itse määrittää sen, kuinka paljon haluaa tehdä”, Salo muistelee ensikosketustaan yrittäjyyteen.

Lukion jälkeen Salo oli opiskellut sosionomiksi ja työskennellyt pääosin lastenkodissa, mutta sitä työtä hän ei ollut enää valmis jatkamaan: äitiyden myötä hän koki lastenkotityön henkisesti liian raskaaksi. Toisen poikansa syntymän jälkeen Salo innostui perustamaan oman kahvilan, joka oli ollut haaveissa jo teini-ikäisestä asti.

”Kahvilan perustaminen lähti huonosta kahvilapalvelukokemuksesta. Tuli sellainen näyttämisen halu, että pystyn parempaan. Kahvilakonseptini perustuikin superhyvään asiakaspalveluun, josta saan edelleen palautetta.”

Uuteen työhön syyskuussa

Vuonna 2017 puhjennut reuma muutti Salon yrityskuviot.

”Tuli mahdottomaksi tehdä työtä, jossa joutui olemaan paljon jalkojen päällä. Eikä kahvila yritystoimintana ole kannattavaa, jos ei itse pysty tekemään siellä tiskin takana”, Salo kertoo Raahen keskustassa olleen kahvilansa lopettamisesta.

Sen jälkeen nainen on tehnyt kaikkea, mitä suinkin on keksinyt: asiakaspalvelun, esimiestyön ja johtamisen koulutuksia, sisällöntuotantoa ja niin edelleen. Syntyipä yrittäjäkollegan kanssa myös FabCompany, joka tarjoaa asiakkailleen keinoja tehdä oman yrityksen toiminnasta entistä tuottavampaa.

Nyt omat yrityskuviot ovat kuitenkin jääneet taka-alalle, sillä Salo aloitti Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän aluepäällikkönä syyskuussa. Uudessa työssään Salo kertoo pääsevänsä yhdistämään koulutuksen, yrittäjäkokemuksen ja sen, mitä on tehnyt vuosien varrella yrittäjäjärjestössä.

”Todella hyvin on lähtenyt sujumaan, ja työyhteisöni on aivan mahtava. Minua oikein koskettaa, että saan olla työssäni kasvattamassa tulevaisuuden yrittäjiä.”

Salo kertookin tehneensä ison pyöräytyksen elämässään hypätessään yrittäjästä työntekijäksi. Henkisesti isoin haaste on kuitenkin ollut yrittäjäjärjestöstä luopuminen.

”Mietin, petänkö ihmiset, kun jättäydyn pois kesken kauden. Toisaalta, ei sitä työtä yksin tehdä vaan hallituksen kanssa, ja hyviin käsiin sen sai jättää”, viime vuodesta tähän syksyyn Raahen Yrittäjien puheenjohtajana ja jo pitempään hallituksessa toiminut Salo sanoo.

Yrittäjäjärjestöstä valtavat verkostot

Yrittäjäjärjestössä toimimisesta Salo kertoo saaneensa todella paljon.

”Vertaistuki ja toisten yrittäjien kanssa toimiminen on sellaista aineetonta pääomaa, jonka olen siitä pestistä saanut. Koen myös päässeeni moniin vaikuttamisen paikkoihin, joissa olen saanut yrittäjien ääntä esille. Varsinkin puheenjohtajuuden kautta olen saanut valtavat verkostot.”

Valinta vuoden puheenjohtajaksi tuntui Salosta hämmentävältä mutta ihanalta.

”Järjestetyt tapahtumat ja koulutukset ovat tietysti olleet tosi näkyviä, mutta suurin osa puheenjohtajan työstä oli aika yksinäistä, kun hoidin paljon asioita kotikoneelta. Koen, että se näkymätön työ on nyt saanut palautteen.”