Mainos

Yrit­tä­jää lyödään nyt mo­lem­mil­le pos­kil­le – oma jak­sa­mi­nen ja työ­voi­man saa­ta­vuus­on­gel­ma ra­joit­ta­vat yri­tys­toi­min­nan kasvua

Kasvun Suunta -kyselymme tulos oli mielenkiintoinen ja samalla raadollinen.

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Kasvun Suunta -kyselymme tulos oli mielenkiintoinen ja samalla raadollinen. Viesti oli, että yrittäjän oma jaksaminen on merkittävin kasvun rajoite ja toisena oli työvoiman saatavuus. Kysymyksessä on yhdistelmä, joka käytännössä lyö yrittäjää molemmille poskille. Jos työvoiman saaminen haastaa, niin ei oma jaksaminenkaan voi parantua. Jos oma jaksaminen ja erityisesti ajanhallinta on järkevyyden rajoilla, ei rekrytointiin tai toiminnan uudistamiseen jää tulipalojen sammuttamiselta riittävästi aikaa.

 Mistä yrittäjän jaksamisessa on kysymys? Ensinnäkin isossa kuvassa kyse ei ole siitä, että yrittäjät olisivat uupuneita, lamaantuneita tai haluttomia kasvamaan. Käytännössä asia on päinvastoin. Yrittäjälle on todella tärkeää yrittämisen vapaus ja oman työn merkityksellisyys. Tutkitusti yrittäjät haluavat kasvaa. Kasvua tavoittelee meidän alueellamme noin 65 % yrityksistä. Menestyvän yrityksen perusresepti on helppo. Kun kunnossa ovat yrittäjä, tuote ja markkinat, kaikki sujuu. Jos jokin näistä kolmesta nilkuttaa, niin tietää se vaikeuksia yritykselle.

Yleensä kun keskustellaan yritystoiminnan kasvun esteistä, puhutaan kovista konkreettisista haasteista kuten rahoituksen saatavuudesta, byrokratian lisääntymisestä, logistiikasta tai suhdanteista Tämän lisäksi yritykset nähdään helposti kasvottomina ja kovia voittoja tavoittelevina yrityksinä. Yrittäjän silmiin kasvunhaasteet näyttäytyvät toisin. Kasvun esteet ovat paljon inhimillisempiä. Yrittäjä kysyy itseltään jaksanko minä ja millä ehdoilla?

Haluanko kansainvälistyä, jos se tietää pahimmillaan 200 työpäivää poissa kotoa. Voinko kasvaa, kun jo nyt työtunnit ovat selkeästi tervettä tasoa kovemmat? Haluanko laajentua tai investoida, kun tekijät puuttuvat? Kestääkö avioliitto jatkuvan poissaolon? Haluanko olla poissa lasten harrastuksista ja arjesta? Haluanko harrastaa? Yrittäjä hakee tasapainoa kuten kaikki muutkin. Halutaan olla menestyvä yrittäjä, hyvä puoliso, vanhempi ja ystävä. Ei tämä sen kummempi yhtälö ole.

Miten yrittäjän omaan jaksamiseen kasvunesteenä pitäisi yhteiskunnan taholta vastata? Esimerkiksi on satsattava joustaviin tapoihin kehittää yrityksen osaamista ja verkostoitumista. On laitettava yrittäjän sosiaaliturva kuntoon. On helpotettava yritysten mahdollisuuksia työllistää ja olla työnantaja.

Yhteiskunnan on kohdattava kasvuyrittäjä ihmisenä ja parannettava arkea tästä näkökulmasta. Ollaanpa siis tekemässä perheuudistusta, sosiaaliturvan uudistusta tai kehittämässä koulutusta, on yrittäjät huomioitava. Kasvuyrittäjyys lisääntyy Suomessa vain, jos yrittäjällä on tunne, että oma jaksaminen ei ole uhattuna kasvun saamiseksi. Tähän viestiin kannattaa suhtautua todella vakavasti.