Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ym­mär­räm­me­kö kou­lun­käyn­nin­oh­jaa­jien tär­key­den?

Opettajat ja heidän työsuhteeseensa liittyvät asiat ovat olleet voimallisesti esillä viime aikoina. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on vahva etujärjestö, joka kykenee tuomaan esille jäsenkuntaansa kohdistuvat epäkohdat. Kuitenkin opettajat tarvitsevat tuekseen myös muita osaajia, joista yksi merkittävä ryhmä on koulunkäynninohjaajat.

Koulunkäynninohjaajat ovat pienipalkkaisia, pätkätyöläisiä, joilla ei ole omaa vahvaa etujärjestöä, mutta he tekevät tärkeää työtä. He toimivat yhdyshenkilöinä opettajien, oppilaiden ja heidän perheidensä välillä.

Peruskoulun oppilaista joka neljäs on erityisen tai tehostetun tuen piirissä. Tuen tarve on moninkertaistunut 2000-luvun alkuun verrattuna. Tällä perusteella OAJ vaati hallitusneuvottelujen alla lisää resursseja koulutukseen ja erityisopettajien kouluttamiseen.

"Koulunkäynninohjaajat ovat lähellä oppilaita ja heitä on helppo lähestyä."

Oppilaiden tuen vahvistaminen koulunkäynninohjaajien määrän lisäämisellä on nopeampi ja halvempi ratkaisu kuin erityisopettajien lisääminen kouluttamalla. Koulunkäynninohjaajien koulutus kestää alle puolet erityisopettajan koulutusajasta ja palkkaus on myös puolet pienempi.

Koulunkäynninohjaajat auttavat ja tukevat oppilaita tehtävissä, joista nämä eivät kehitysvaiheensa, vammansa tai sosiaalisen tilanteensa vuoksi selviydy itse. Koulunkäynninohjaajat ovat lähellä oppilaita ja heitä on helppo lähestyä. He myös huolehtivat oppilaiden henkilökohtaisista asioista, kuten oppilaille määrättyjen lääkehoitojen seurannasta.

Työnsä ohella he myös ottavat vastaan kaiken sen palautteen, joka suodattamatta tulee oppilaiden ja heidän vanhempiensa taholta.

Opettajien ammattijärjestöä kauhistuttavat työttömyysturvajärjestelmään suunnitellut muutokset koskevat myös koulunkäynninohjaajia, vaikka OAJ:n viestinnän perusteella se kohdistuu ainoastaan heidän jäsenistöönsä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.