Yli tu­han­nen NHL-pe­lin Jussi Jokinen nostaa Kärp­pien seu­ra­his­to­rian pi­sim­män pe­li­kiel­lon uransa suu­rim­mak­si vir­heek­si: ”Jos yhden asian ural­ta­ni voisin tehdä toisin, niin tuon te­ki­sin”

Liigakiekkoa seuraava Suomi kohahti vajaat pari viikkoa sitten lauantai-iltana.

Jussi Jokinen katuu Julius Nättiseen kohdistunutta taklaustaan.
Jussi Jokinen katuu Julius Nättiseen kohdistunutta taklaustaan.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Liigakiekkoa seuraava Suomi kohahti vajaat pari viikkoa sitten lauantai-iltana. Kärppien ja JYPin sarjapelin päätöserä oli juuri kääntynyt jälkimmäiselle puolikkaalle, kun Jyväskylän Hippoksen perinteikkäässä kaukalossa Kärppien Jussi Jokinen karkasi läpiajoon.

Vikkeläkinttuinen JYPin kultakypärä Julius Nättinen polki Jokisen kuitenkin takamatkalta kiinni ja nollasi kalajokisen yrityksen viimeistellä liigakauden avausmaalinsa.

Seuraavien sekuntien aikana Jokinen teki koko mittavan uransa suurimman virheen.

– Olen pelannut ammattilaisena yli 1500 peliä. Siihen mahtuu aika monta erilaista vaihtoa ja tilannetta, mutta jos yhden asian uraltani voisin tehdä toisin, niin tuon tekisin, Jokinen huokaa vajaat pari viikkoa myöhemmin.

Kiekon menetettyään Jokinen taklasi kaukalon kulmaan ajautunutta Nättistä. Kyseessä ei ollut voimakkuudeltaan mikään tapponiitti, mutta se kohdistui suoraan JYP-pelaajan päähän.

Se oli Jokisen viimeinen pelitilanne pitkään aikaan, sillä Liigan kurinpito mätkäisi konkarille Kärppien seurahistorian pisimmän pelikiellon – peräti kahdeksan peliä.

Nättisen kanssa välit kunnossa

Kokeneena pelimiehenä Jokinen ymmärsi tehneensä väärin. Hän ei ole puolustellut tai selitellyt tekoaan missään vaiheessa, eikä tee sitä nytkään. Kokenut pelaaja kantaa vastuunsa selkä suorana.  

Kohua herättänyttä tilannetta edelsi Kärppien kyseenalainen kahden minuutin rangaistus, joka kuumensi tunteita oululaisleirissä. Nättisen taidokas kiekonryöstö maukkaassa maalipaikassa oli pelin tiimellyksessä siihen hetkeen viimeinen pisara.

– Ei se ollut ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kerta, kun minulta otettiin kiekko pois ja lähden taklaamaan. Taklaamisessa ei ole mitään väärää, nyt ainoastaan tavassa taklata oli.

Kärpät julkaisi jo viime viikolla tiedotteen, jossa Jokinen pahoitteli tapahtunutta ja tuomitsi itsekin päähän kohdistuneet taklaukset. Tiedotteen julkaiseminen oli pelaajan oma idea.

– Nuorille roolimallina oleminen on ollut minulle aina iso arvo. Se oli minulta huono taklaus ja halusin kertoa, ettei tuollainen käy minullekaan.

Myös taklauksen kohteelta Julius Nättiseltä Jokien on pyytänyt tekoaan anteeksi. Jokinen soitti Nättiselle myöhemmin ja selvitti asiat JYP-pelaajan kanssa.

Mestarien liiga katkaisee odotuksen

Kärppäkonkari on nähnyt myös ikävän asian valoisammat puolet. Jokinen joutui tekemään viime kauden vammojen jäljiltä kompromisseja kesäharjoittelun suhteen, mutta nyt kroppa on hänen mukaansa hyvässä kunnossa.

Pakkopaussin aikana muun muassa jalat ovat saaneet kovempaa punttitreeniä ja harjoitteluruuvia on kiristetty muutenkin pari napsua kautta linjan. Keskiviikon harjoitusten jälkeen Jokinen jäi opettamaan muille pelaajille apuvalmentaja Toni Sihvosen kanssa aloitusten saloja.

– Uskoisin, että olemme aloitusten suhteen Liigan kolmen huonoimman joukkueen joukossa.

Jokisen saa pelata seuraavan kerran Liigassa vasta 23. lokakuuta Pelicans-ottelussa. Pelikielto ei koske kuitenkaan Mestarien liigaa, joten Jokinen pääsee tositoimiin jo ensi viikolla Skellefteå-ottelussa.

– Kuusi päivää vielä, Jokinen huokaa lopuksi.