Talous: Stora Ensolla his­to­rial­li­nen huip­pu­vuo­si tu­lok­sen­teos­sa – yhtiö eh­dot­taa isoja osin­ko­ja

Oikeus: Raa­he­lais­mies sai syyt­teet mur­has­ta ja vii­des­tä murhan yri­tyk­ses­tä

Luitko jo tämän: Oulu suo­sit­te­lee ui­ma­hou­su­jen käyttöä – Osa kun­nis­ta kieltää ui­ma­short­sit ko­ko­naan

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Yli kol­man­nes yri­tyk­sis­tä on ke­hit­tä­nyt uusia tuot­tei­ta ja pal­ve­lui­ta sel­viy­tyäk­seen ko­ro­na­krii­sis­tä – Yri­tyk­sis­tä 13 pro­sent­tia on pys­ty­nyt kas­vat­ta­maan lii­ke­toi­min­taan­sa

EK:n tuoreen kyselyn mukaan teollisuusyritysten liikevaihto on heikentynyt merkittävästi.


Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan teollisuuden heikentynyt tilanne on nyt suurin huolenaihe.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan teollisuuden heikentynyt tilanne on nyt suurin huolenaihe.
Kuva: Kimmo Penttinen

64 prosenttia yrittäjistä ja yritysjohtajista arvioi, että koronarajoitusten purkaminen on vaikuttanut myönteisesti heidän yritystensä toimintaan. Yritysten liikevaihtoarviot ovat aikaisempaa myönteisempiä.

13 prosenttia yrityksistä oli pystynyt kasvattamaan liiketoimintaansa.

Tämä selviää Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreesta koronakyselystä. Kyselyyn vastasi 1 014 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka kaikki ovat työnantajia.

27 prosentilla yrityksistä liikevaihto oli suurempi tai yhtä suuri kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. 25 prosentilla liikevaihto taas oli vähintään puolet pienempi kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.

Kyselyn mukaan yli kolmannes yrityksistä on kehittänyt uusia tuotteita tai palveluja selviytyäkseen kriisistä. Neljännes yrityksistä oli tunnistanut uusia asiakasryhmiä tai kohdemarkkinoita. Joka kymmenes yrityksistä oli kehittänyt uusia liiketoimintoja.

Teollisuusyritysten arviot heikentyivät eniten

Palvelualalla tilanne on EK:n kyselyn mukaan yhä vaikea, mutta eniten heikentyivät teollisuusyritysten arviot.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan monen työnantajayrityksen pahin aallonpohja on ohitettu ja koronarajoitusten jälkeisen exit-vaiheen alkaminen on vahvistanut yritysten tulevaisuuden uskoa.

– Samalla on selvää, että vielä ei todellakaan voida huokaista helpotuksesta. Suurin huolenaihe on teollisuuden heikentynyt tilanne.

Teollisuudessa lomautuksia tehneitä yrityksiä oli 46 prosenttia ja irtisanomaan joutuneita 15 prosenttia. Myös niiden liikevaihto on heikentynyt merkittävästi.

Yli puolet oli lomauttanut työntekijöitä

Kaikista kyselyyn vastanneista yrityksistä 51 prosenttia oli lomauttanut ja 10 prosenttia irtisanonut henkilöstöään. Tulevaisuutta koskevat lomautusaikomukset ovat kuitenkin vähentyneet.

11 prosenttia yrityksistä pelkää ajautuvansa konkurssiin. Osuus on sama kuin EK:n toukokuun kyselyssä.

15 prosenttia yrityksistä ei kokenut rajoitusten purkamisen helpottavan toimintaa ja viidennes ei osannut varmuudella arvioida asiaa.

Kyselyn vastausaika oli 5.-9. kesäkuuta.