Yle vie­rai­li Isis-lei­ril­lä Syy­rias­sa: 70 000 ihmisen jou­kos­sa jopa 44 suo­ma­lais­ta

Ylen toimittaja Antti Kuronen pääsi vierailemaan pahamaineisella leirillä ensimmäisenä suomalaisena median edustajana.

Yle pääsi vierailemaan ensimmäisenä suomalaismediana Isisin Al-Holin leirille.
Yle pääsi vierailemaan ensimmäisenä suomalaismediana Isisin Al-Holin leirille.
Kuva: RAHAT DAR

Koillis-Syyriassa sijaitseva Al-Holin Isis-leiri on pitänyt porttinsa tiukasti säpissä suomalaismedioilta, mutta torstaina tilanne muuttui: Ylen toimittaja Antti Kuronenpääsi vierailemaan pahamaineisella leirillä ensimmäisenä suomalaisena median edustajana.

Leirillä asuu yhteensä 70 000 ihmistä, joiden joukossa on jopa 44 suomalaista. Kuronen tapasi henkilökohtaisesti viisi suomalaista naista. Heidän mukaansa leirillä on yhteensä 11 suomalaista äitiä ja 33 lasta.

Naiset kertoivat syntyneensä Suomessa, mutta he ovat majailleet Syyriassa jo useita vuosia. Myös osa heidän lapsistaan on syntynyt siellä. Naiset eivät halunneet nimiään julkisuuteen.

Naiset kertoivat Ylelle halustaan palata takaisin Suomeen.

– Olemme suomalaisia, emmekä ymmärrä, miksi emme voisi palata lastemme kanssa Suomeen, eräs naisista sanoi Kuroselle.

Kurosen tapaamista naisista kolme oli niin sanottuja kantasuomalaisia. He kertoivat pyrkineensä aiemmin takaisin Suomeen. Salakuljettajat vaativat kuitenkin liian suuria summia, joten matka pohjoiseen jäi haaveeksi.

Naiset kertoivat lastensa kärvistelevän jatkuvan ripulin kourissa. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on jakanut lääkkeitä, mutta heidänkin resurssit ovat olleet rajalliset.

Yle kertoo, että leirillä on huhujen mukaan kuollut peräti 200 lasta.

– Leirillä kuolee koko ajan lapsia. He kuolevat muun muassa keuhkotauteihin, naiset sanoivat Kuroselle.

Iso osa Al-Holin asukkaista päätyi sinne Baghuzista, joka oli Isisin viimeinen tukikohta ennen järjestön sortumista Syyriassa kevään aikana.