Yle: Sai­raa­lat saivat var­muus­va­ras­tois­ta jopa kah­dek­san vuotta sitten van­hen­tu­nei­ta hen­gi­tys­suo­jai­mia

Ylen mukaan osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS) toimitetuista hengityssuojaimista on vanhentunut jo noin kahdeksan vuotta sitten.

Husin takapihalle rakennettu teltta, jossa tehdään koronavirustestejä.
Husin takapihalle rakennettu teltta, jossa tehdään koronavirustestejä.
Kuva: Mauri Ratilainen

Sairaalat ovat saaneet koronaepidemian vuoksi avatuista varmuusvarastoista vuosia sitten vanhentuneita hengityssuojaimia. Asiasta uutisoi Yle.

Ylen mukaan osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS) toimitetuista hengityssuojaimista on vanhentunut jo noin kahdeksan vuotta sitten.

Suojaimien valmistaja ei suosittele vanhentuneiden välineiden käyttöä, koska vanhoista suojaimista osat ovat voineet hapertua. Tämän vuoksi ne eivät välttämättä ole turvallisia, vaan voivat päästää läpi esimerkiksi virusta sisältäviä nestehiukkasia.

– Ihan kuranttia se kaikki varmuusvaraston tavara ei ehkä ole ollut. Realiteetti on se, että niitä on säilytetty varmuusvarastossa vuositolkulla. Osassa tavaraa voi olla vähän ongelmiakin, sanoo HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Ylelle.

Huoltovarmuuskeskus (HKV) varmistaa hengityssuojaimien turvallisuuden, ennen kuin se lähettää ne sairaaloihin. Turvallisuustestauksesta vastaa VTT. Jokaista suojainta ei kuitenkaan testata, vaan testeihin otetaan näytteitä eri suojaineristä.

HVK:n perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola kertoo Ylelle, että testatut suojaimet ovat läpäisseet testin.

Sairaaloihin toimittettujen hengityssuojaimien joukossa on ollut kappaleita, joiden kumilenkki on hapertunut.

– Sitten täytyy vetää vähän solmua kumilenkkiin ja kiristää sitä, Hakola vastaa Ylelle.

Hakola sanoo, että terveydenhoitohenkilöstön täytyy itse arvioida tilanne, jos esimerkiksi kumilenkki on siinä kunnossa, ettei suojainta voi käyttää.

Hakolan mukaan kyseessä olevat suojaimet on hankittu sikainfluenssapandemian aikaan vuonna 2009.

– Ne laitettiin varastoon pahan päivän varalle. Nyt sellainen tuli, ja ne otettiin käyttöön. Niitä ei olisi otettu käyttöön, jos tämmöiseen tarpeeseen olisi ollut muuta varautumista riittävän suuressa määrin.

Jutun kommentointi on päättynyt.