Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Yk­si­näi­syy­den monet kasvot – tun­net­tu­ja kasvoja Isabel An­ders­so­nin hy­vän­te­ke­väi­syys­näyt­te­lys­sä

Isabel Andersson kuvasi yksinäisyysteemaiseen näyttelyynsä myös itsensä.
Isabel Andersson kuvasi yksinäisyysteemaiseen näyttelyynsä myös itsensä.
Kuva: Isabel Andersson

Oululainen valokuvaaja Isabel Andersson on avannut hyväntekeväisyysnäyttelyn oululaisen Galleria MABD:n ikkunoissa ja digikanavissa. Kyseessä on valokuvaajan toinen hyväntekeväisyysnäyttely. Tällä kertaa teemana on yksinäisyys ja hyväntekeväisyyskohteena lasten ja nuorten mielenterveys.

– Tämä näyttely on ollut suunnitteilla pitkään. Aihe on hyvin lähellä sydäntäni, koska koen, että suurimman osan elämääni olen tuntenut itseni yksinäiseksi, vaikka olisin ihmisten keskellä, jopa omassa kodissani, Andersson sanoo.

Hän kertoo vuosien saatossa yksinäisyyden tunteen muuttaneen muotoaan ja aaltomaisesti laimentuneen ja vahvistuneen – mutta olleen aina läsnä.

– Halusin purkaa tätä aihetta valokuvaamalla ja kuuntelemalla myös muiden ajatuksia yksinäisyydestä, ja samalla tehdä hyvää omalla tavallani.

Tuttuja nimiä malleina

Isabel Anderson sai kameransa eteen tuttuja nimiä, muun muassa muusikot Sanna Rönnbergin eli Sanan, Juha Kylmäsen, Mika Kuokkasen, Lauri Tuohimaan ja Altti Veteläisen, jääkiekkoilija Lasse Kukkosen sekä burleskitaiteilija Eva Euforian.

– Saimme hyvin syvällisiä ja mielenkiintoisia keskusteluja aikaiseksi valokuvauksen ohella. Moni näistä malleista kamppailee yksinäisyyden tunteen kanssa, enemmän tai vähemmän.

Andersson huomauttaa, että yksinäisyys ei ole aina pelkästään negatiivinen asia.

– Yksinäisyydestä saattaa puhjeta taikka tapahtua jotain hyvin positiivistakin.

Näyttelyn teokset huutokaupataan sadan euron lähtöhinnalla näyttelyn päätteeksi 19. joulukuuta. Tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten psykiatriselle osastolle.

– Äitinä koen lasten ja nuorten mielenterveyden tärkeäksi ja ehkä vähän liiankin vaietuksi aiheeksi ja unohdetuksi hyväntekeväisyyskohteeksi.

Nopeasti tunnetuksi nimeksi

Isabel Andersson aloitti ammattimaisen valokuvaamisen vuonna 2017 ja on noussut alallaan nopeasti kansainvälisestikin tunnetuksi nimeksi.

Tällä hetkellä hän työskentelee paitsi itsenäisenä ammatinharjoittajana, myös oululaisen kiinteistövälitysfirman valokuvaajana. Andersson tunnetaan tunnelmaltaan melankolisista ja tummasävytteisistä ­kuvistaan.

– Kuvaan mieluiten tunnetta, hetkiä ja yksityiskohtia. Olen omalle työlleni hyvin kriittinen ja haluan kehittyä ja oppia uutta kaiken aikaa.