Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

YK: Lähes tuhat kuollut Itä-Uk­rai­nas­sa tu­li­tauon aikana

Lähes tuhat ihmistä on kuollut Itä-Ukrainassa syyskuun alussa solmitun tulitaukosopimuksen astuttua voimaan, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid al-Hussein.

Lähes tuhat ihmistä on kuollut Itä-Ukrainassa syyskuun alussa solmitun tulitaukosopimuksen astuttua voimaan, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid al-Hussein.

Keskimäärin jokaista tulitaukopäivää kohden on kuollut 13 henkeä.

Kaikkiaan Ukrainan konfliktissa on huhtikuun puolivälin jälkeen kuollut ainakin 4 300 ihmistä ja lähes 10 000 on haavoittunut.

Kuolleista lähes 1 200 on Ukrainan armeijan sotilaita. Donetskin alueella on kuollut yli 1 700 kapinallista ja siviiliä ja Luhanskin alueella yli 850 kapinallista ja siviiliä.

Kotinsa on YK:n mukaan joutunut jättämään jo lähes 467 000 ihmistä.

YK korostaa, että sen raportti on varovainen arvio, ja että todelliset uhriluvut saattavat olla huomattavasti korkeampia.

Ihmisoikeusvaltuutettu patistaa konfliktin osapuolia löytämään rauhanomaisen ratkaisun kriisiin.

– Uhrien lista jatkaa kasvuaan. Siviilit, mukaan lukien naiset, lapset, vähemmistöt ja monet muut haavoittuvaiset ryhmät, joutuvat kärsimään Ukrainan poliittisesta pattitilanteesta, al-Hussein sanoi lausunnossaan.

"Systemaattisia ihmisoikeusloukkauksia"

Maailmanjärjestön mukaan ulkomaalaisten taistelijoiden ja kehittyneiden aseiden virta Itä-Ukrainaan on heikentänyt alueen ihmisoikeustilannetta entisestään. Alueelle on YK:n mukaan tullut myös venäläisiä sotilaita.

Raportin mukaan aseistetut joukkiot ovat syyllistyneet Itä-Ukrainassa monenlaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten esimerkiksi raiskauksiin, kidutuksiin ja tappamisiin.

Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla ihmisoikeusloukkaukset ovat YK:n mukaan olleet systemaattisia, mutta myös ukrainalaisjoukot ovat syyllistyneet rikoksiin.