Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Yh­dys­val­tain Ve­nä­jä-pa­kot­teet eivät to­den­nä­köi­ses­ti vaikuta Fen­no­voi­maan

Suomessa ei ole toistaiseksi tietoa Yhdysvaltain uusien Venäjää vastaan kohdistuvien talouspakotteiden mahdollisesta vaikutuksesta Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

Fennovoiman rakentaa ydinvoimala-aluetta Pyhäjoelle.
Fennovoiman rakentaa ydinvoimala-aluetta Pyhäjoelle.
Kuva: Joel Karppanen

Suomessa ei ole toistaiseksi tietoa Yhdysvaltain uusien Venäjää vastaan kohdistuvien talouspakotteiden mahdollisesta vaikutuksesta Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

– Emme tiedä vaikuttavatko pakotteet siihen, sanoo lainsäädäntösihteeri Juho Keinänen Ulkoasianministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön pakotetiimistä.

Ministeriössä ei ole Keinäsen mukaan mitään vahvistettua näkemystä siitä, että Yhdysvalloissa Venäjää vastaan hyväksytyt uudet pakotteet voisivat jotakin kautta kohdistua Pyhäjoelle suunniteltavaan Hanhikivi 1 -ydinvoimalaan.

Fennovoimalla on asiasta sama käsitys.

–  Ei ole tietoa, että pakotteilla olisi vaikutusta, mutta tilannetta seurataan, viestintäjohtaja Maira Kettunen toteaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi viikko sitten uudet pakotteet Venäjää vastaan. Niiden on arveltu iskevän useisiin energiahankkeisiin, muun muassa Venäjältä Saksaan kulkevaan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen.

– Suoraan ydinvoimaan liittyviä säännöksiä siellä ei näyttäisi olevan. Uudet toimivaltuudet, mistä lakipaketissa säädetään, liittyvät enemmän öljy- ja kaasuputkiin, Juho Keinänen toteaa.

Yhdysvaltojen toiminnan syyt

Yhdysvalloissa on valmisteltu ja hyväksytty laki, joka laajentaa Venäjää vastaan suunnattuja talouspakotteita.

Uusilla pakotteilla Yhdysvaltain kongressi haluaa rankaista Venäjää Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekaantumisesta sekä Venäjän toimista Krimillä.

Euroopan unionin mukaan Yhdysvaltain uusilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.