Retkeily: Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun erä­mai­nen alue löytyi Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Jou­lu­kuus­sa 2002 Oulussa lois­ti­vat tier­na­täh­det ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: "Oulun Höyh­tyäl­le en saanut na­vet­taa, täällä kor­ves­sa olen nyt on­nel­li­nen" – Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea emäntä

Yh­dys­val­tain korkein oikeus: Nai­sil­la ei enää liit­to­val­tion tasolla pe­rus­tus­lail­lis­ta abort­ti­oi­keut­ta – Biden pitää pää­tös­tä traa­gi­se­na vir­hee­nä

Aborttioikeus on liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätökseen.

Washington
Aborttioikeuden kannattajat osoittivat mieltään korkeimman oikeuden tuoreelle päätökselle Washingtonissa. Myös korkeimman oikeuden ratkaisun kannattajat osoittivat mieltään pääkaupungissa.
Aborttioikeuden kannattajat osoittivat mieltään korkeimman oikeuden tuoreelle päätökselle Washingtonissa. Myös korkeimman oikeuden ratkaisun kannattajat osoittivat mieltään pääkaupungissa.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti perjantaina, ettei naisilla ole enää liittovaltion tasolla perustuslaillista aborttioikeutta.

Jatkossa aborttioikeudesta päättävät osavaltiot, ellei kongressi vaikuta asiaan. Lähes puolet osavaltioista on jo hyväksynyt tai aikoo hyväksyä aborttikieltoa koskevan lain ja jotkut muut osavaltiot ovat hyväksyneet tiukkoja aborttioikeutta rajoittavia säädöksiä, kertoo uutiskanava CNN.

Aborttioikeus on liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätökseen. Vuoden 1992 Planned Parenthood vastaan Casey -päätös puolestaan takasi naiselle oikeuden aborttiin vielä raskausviikolla 22–24.

Yhdysvalloissa aborttioikeutta ei ole vuosien saatossa saatu kirjattua liittovaltion lakiin, vaikka aborttioikeutta kannattavilla demokraateilla on monesti ollut hallussaan sekä Valkoinen talo että maan kongressi.

– Perustuslaki ei myönnä aborttioikeutta. Roe ja Casey -päätökset on kumottu, ja aborttioikeuden säänteleminen on palautettu kansalle ja heidän valitsemilleen edustajille, linjasi korkein oikeus.

Enemmistön mielipidettä edustanut konservatiivituomari Samuel Alito sanoi, että "abortti on syvällinen moraalinen asia, josta amerikkalaisilla on jyrkästi vastakkaisia näkemyksiä".

– Perustuslaki ei estä jokaisen osavaltion kansalaisia sääntelemästä tai kieltämästä aborttia, hän lisäsi.

Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista ennakkopäätösten kumoamista kannatti viisi konservatiivia.

Biden: Traaginen virhe

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan maan korkeimman oikeuden kielteinen aborttipäätös on traaginen virhe ja surullinen päivä maalle ja oikeudelle.

Päätöksen mukaan naisilla ei enää ole liittovaltion tasolla perustuslaillista aborttioikeutta, vaan jatkossa aborttioikeudesta päättävät osavaltiot.

Presidentti huomautti, että korkein oikeus on tehnyt sellaista, jota se ei ole koskaan aiemmin tehnyt eli nimenomaan kumosi perustuslaillisen oikeuden, joka on niin perustavanlaatuinen niin monille amerikkalaisille.

Bidenin mukaan päätöksen jälkeen naisten terveys ja elämä ovat nyt vaarassa.

Obama: Päätös hyökkää keskeisiä vapauksia vastaan

Korkeimman oikeuden päätös edustaa eri näkemystä kuin kansainvälinen trendi, jossa aborttilakeja ollaan lieventämässä. Tällaisia maita ovat muun muassa Irlanti, Argentiina, Meksiko ja Kolumbia, joissa katolisella kirkolla on yhä huomattavaa vaikutusvaltaa.

Yhdysvaltain entinen demokraattipresidentti Barack Obama teilasi korkeimman oikeuden päätöksen ja luonnehti sitä hyökkäykseksi keskeisiä vapauksia vastaan.

– Tänään korkein oikeus ei vain peruuttanut lähes 50 vuotta vanhaa ennakkotapausta, vaan siirsi yksilön henkilökohtaisimman mahdollisen päätöksen poliitikkojen ja ideologien oikkujen kohteeksi, Obama tviittasi.

Yhdet itkivät ilosta, toiset surusta

Satoja ihmisiä oli perjantaina kokoontunut aidatun korkeimman oikeuden rakennuksen ulkopuolelle. Jotkut itkivät ilosta, jotkut surusta.

– On vaikea kuvitella elävänsä maassa, joka ei kunnioita naisia ihmisinä eikä heidän oikeuttaan määrätä kehostaan, sanoi 49-vuotias kahden tyttären äiti Jennifer Lockwood-Shabat.

Sen sijaan 21-vuotias Gwen Charles riemuitsi.

– Tämä on päivä, jota olemme odottaneet, hän sanoi AFP:lle.

Yhdysvaltain johtava seksuaaliterveyden puolestapuhuja Planned Parenthood -järjestö sanoi korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen, ettei se lakkaa koskaan taistelemasta apua tarvitsevien puolesta.

Twitterissä järjestö sanoi, että ihmiset saattavat tuntea juuri nyt vihaa ja hämmennystä, ja että kaikki tunteet ovat sallittuja.

– Me olemme täällä teidän kanssanne emmekä koskaan lakkaa taistelemasta teidän puolestanne, järjestö tviittasi.

Korkeimman oikeuden päätös oli voitto uskonnolliselle oikeistolle. Sen sinetöivät Yhdysvaltain edellisen presidentin, republikaanien Donald Trumpin valtakaudellaan nimittämät kolme tuomaria: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ja Amy Coney Barrett.