Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Yh­dys­val­lois­sa 18 ihmistä sai sur­man­sa am­pu­mi­sis­sa Mainen osa­val­tios­sa – epäilty va­paal­la jalalla

Poliisin mukaan epäiltyä ampujaa ei ole saatu kiinni. Ampumisia on ollut Lewistonin kaupungissa ainakin ravintolassa ja keilaradalla.

Lewiston/Helsinki
Yhdysvalloissa etsitään 18 henkilöä kuoliaaksi ampunutta miestä.
Yhdysvalloissa etsitään 18 henkilöä kuoliaaksi ampunutta miestä.
Kuva: CJ GUNTHER

Yhdysvalloissa 18 ihmistä kuoli ja 13 haavoittui ampumisissa Mainen osavaltiossa, kertoo kuvernööri Janet Mills. Aiemmin torstaina ainakin 22 ihmisen kerrottiin saaneen surmansa.

Ampumiset tapahtuivat varhain torstaina Suomen aikaa. Poliisin mukaan tapahtumapaikkoja Lewistonin kaupungissa oli ainakin kaksi. CNN:n mukaan toinen paikoista oli ravintola ja toinen keilarata. Poliisin mukaan kuolonuhreista kahdeksan löydettiin ravintolasta ja seitsemän keilaradalta. Kolme kuolonuhria oli viety paikallisiin sairaaloihin.

CBS Newsin mukaan Lewistonin poliisin mainitsemat kaksi kohdetta näyttävät olevan noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä toisistaan.

Poliisin mukaan epäiltyä ampujaa ei ole saatu kiinni. Poliisi on julkaissut kuvia paitsi epäillystä ampujasta, myös ampumisiin yhdistetystä ajoneuvosta.

Poliisi on julkistanut ampumisista epäillyn miehen henkilöllisyyden. Poliisi sanoo, että ampumisten tiimoilta etsittyä 40-vuotiasta miestä on syytä pitää aseistettuna ja vaarallisena. Osavaltion lainvalvontaviranomaisten mukaan epäilty on ampuma-aseohjaaja ja kuuluu Yhdysvaltain asevoimien reserviin.

Ampumisia on ollut poliisin mukaan ainakin kahdessa kohteessa Lewistonin kaupungissa Yhdysvaltain koillisosassa sijaitsevassa Mainessa. CNN:n mukaan toinen tapahtumapaikoista on ravintola ja toinen keilarata.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on tarjonnut henkilöstöä ja resursseja avuksi paikallisille viranomaisille. Alkoholi-, tupakka- ja tuliasevirasto ATF on niin ikään kertonut agenttiensa vastaavan ampumiseen Lewistonissa.

Asukkaita kehotetaan pysymään sisätiloissa

Alueen viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita pysymään sisätiloissa tilanteen vuoksi ja yrityksiä sulkemaan ovensa tutkinnan ajaksi.

Lewistonin pormestari Carl Sheline kertoo olevansa sydän särkyneenä.

– Lewiston tunnetaan vahvuudestamme ja sisukkuudestamme, ja tarvitsemme molempia tulevina päivinä, Sheline sanoo CNN:lle.

Mainen kuvernööri Janet Mills on kertonut olevansa tietoinen ampumisista Lewistonissa.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puhunut ampumisesta puhelimessa kuvernööri Millsin, Mainea edustavien senaattorien Angus Kingin ja Susan Collinsin sekä mainelaisen kongressiedustaja Jared Goldenin kanssa.

– (Biden) tarjosi täyden liittovaltion tuen tämän kauhistuttavan hyökkäyksen jälkimainingeissa, Valkoinen talo kertoo CNN:n mukaan.

Ampuma-aseväkivaltaa tilastoivan Gun Violence Archive -verkkosivuston mukaan Yhdysvalloissa on ollut tämän vuoden aikana ainakin 560 joukkoampumista. Sivusto määrittelee joukkoampumisen tapaukseksi, jossa on haavoittunut tai saanut surmansa vähintään neljä ihmistä.


Päivitetty uhrimäärä 27.10. kello 8.51.