vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Yhä useampi kiel­tei­sen pää­tök­sen saanut tur­va­pai­kan­ha­ki­ja kääntyy kris­ti­tyk­si – Oulussa kym­me­niä kään­ty­nei­tä

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kehottaisi ihmistä odottamaan lopullista päätöstä turvapaikasta ja harkitsemaan vasta sen jälkeen kristityksi kääntymistä.

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kehottaisi ihmistä odottamaan lopullista päätöstä turvapaikasta ja harkitsemaan vasta sen jälkeen kristityksi kääntymistä.
Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kehottaisi ihmistä odottamaan lopullista päätöstä turvapaikasta ja harkitsemaan vasta sen jälkeen kristityksi kääntymistä.
Kuva: Pekka Peura

Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristinuskoon vasta kielteisestä päätöksestä valittaessaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ilmiöstä on tullut laajamittainen vasta viimeisen vuoden aikana. Se ei hänen mukaansa selity ainoastaan vuonna 2015 Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suurella määrällä.

– Olemme käyneet Suomen lukuja läpi pohjoismaalaisten kollegojemme kanssa tämän vuoden keväällä. Siellä näin voimakasta ilmiötä ei ole, Repo sanoo.

Ulkomaalaislakiin tehtiin vuosi sitten muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan. Muutosten myötä turvapaikanhakija ei saa puhutteluun mukaan maksutonta oikeusavustajaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä.

Repo ei kuitenkaan usko, että oikeuspalveluiden lakimuutos olisi aiheuttanut sitä, että hakijat eivät ymmärtäisi kertoa uskonnostaan puhuttelussa.

– Hakijalle kerrotaan selkeästi, että hänen tulee kertoa niistä syistä, joiden vuoksi hän joutuisi vainotuksi kotimaassaan. On aika kummallista, jos hakija ei näitä syitä itse tiedä, Repo sanoo.

Repo pitää yhtenä selityksenä turvapaikanhakijoiden keskuudessa liikkuvaa väärää tietoa siitä, että pelkkä kristinuskoon kääntyminen riittäisi turvapaikan saamiseen. Muita mahdollisia selityksiä ovat toisilta hakijoilta saatu esimerkki sekä julkisuudessa käyty keskustelu.

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács saa aiempaa enemmän yhteydenottoja kristinuskoon kääntymisestä kiinnostuneilta turvapaikanhakijoilta. Kovácsin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana Oulussa kristinuskoon on kääntynyt kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Kovács painottaa, että Oulun alueella työskenteleviä pastoreita on ohjeistettu kertomaan turvapaikanhakijoille, ettei kristityksi kääntymisestä välttämättä ole hakemuksen kannalta hyötyä. Kovács kertoo saaneensa itsekin yksittäisiä pettyneitä yhteydenottoja siitä, että turvapaikkapäätös on ollut kielteinen kääntymisestä huolimatta.

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon liittyminen edellyttää rippikoulun käymistä sekä seurakunnan toimintaan osallistumista vähintään kolmen kuukauden ajan. Suomessa toimii myös pienempiä kristillisiä yhteisöjä, joiden jäseneksi voi liittyä tätä pikaisemmin.

Migrille palautuneet hakemukset

Hallinto-oikeus palauttaa kielteisen turvapaikkahakemuksen Migrin uudelleenkäsiteltäväksi, jos hakija esittää oikeudelle uuden perusteen, jota alkuperäisessä päätöksessä ei ole huomioitu.

Tämän vuoden aikana neljässä hallinto-oikeudessa on ratkaistu yhteensä 4 142 turvapaikkapäätöstä koskevaa valitusta.

Yhteensä 1 147 hakemusta on palautettu tänä vuonna Migriin uudelleenkäsittelyyn. Näistä 669 hakemuksessa uudelleenkäsittelyn syy on se, että hakija on esittänyt hallinto-oikeudelle uuden perusteen, jota ei ole maininnut alkuperäisessä hakemuksessaan tai puhuttelussa.

Noin 70 prosentilla hakijoista tämä uusi peruste on ollut kristinuskoon kääntyminen.