Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­lo­il­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Wis­con­sin va­rau­tuu pro­tes­tei­hin, jotka seit­se­män luotia tum­ma­ihoi­sen selkään käyn­nis­ti – Las­ten­sa edessä po­lii­sin ampuma mies on hal­vaan­tu­nut, asian­aja­ja kertoo

Poliisi ampui tummaihoista miestä seitsemän kertaa selkään lähietäisyydeltä. Black lives matter -mielenosoitukset käynnistäneen poliisin tappaman George Floydin kuolemasta on kulunut kolme kuukautta.

Poliisin lisäksi Kenoshan kaupunkiin on määrätty kansalliskaarti.
Poliisin lisäksi Kenoshan kaupunkiin on määrätty kansalliskaarti.

Kenoshan kaupungissa Wisconsinin osavaltiossa varauduttiin tiistai-iltana Suomen aikaa kolmanteen protestien iltaan ja yöhön tummaihoisen miehen ampumisen jäljiltä.

Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät jo maanantai-iltana väkivaltaisiksi. Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto, ja kansalliskaarti on määrätty paikalle.

Poliisi on käyttänyt mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua. Mielenosoittajat ovat polttaneet lukuisia autoja, liiketiloja ja rakennuksia sekä heittäneet poliiseja esimerkiksi kivillä ja pulloilla.

Poliisi ampui sunnuntaina tummaihoista 29-vuotiasta Jacob Blakea selkään yhteensä seitsemän kertaa, kun hän käveli autolleen ja oli nousemassa sisään kuljettajan paikalle.

Mielenosoituksia on kiihdyttänyt ampumisesta kuvattu video, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa sunnuntaista lähtien. Videolla näkyy Blaken ampuminen lähietäisyydeltä.

Myös useissa muissa Yhdysvaltain kaupungeissa osoitettiin mieltä Blaken tapauksen johdosta.

Tehohoidossa olevan Blaken tila on vakaa, mutta hän on isänsä mukaan halvaantunut vyötäröstä alaspäin. Ei ole tiedossa, onko halvaantuminen pysyvä. Hänelle täytyy tehdä vielä useita leikkauksia maanantain ensimmäisen leikkauksen jälkeen.

BLM kiihtyi kolme kuukautta sitten

Sunnuntain ampuminen tapahtui vain kolme kuukautta poliisin tappaman George Floydin kuoleman jälkeen.

Siitä lähtien Yhdysvalloissa on ollut suuria rasismin ja tummaihoisiin kohdistuvan poliisiväkivallan vastaisia mielenosoituksia. Protestiliikehdintää kutsutaan Black lives matter -nimellä. Suomeksi käännettynä se tarkoittaa: tummaihoisten hengellä on väliä.

Poliisit virkavapaalla

Ampumistapausta alettiin tutkia maanantaina, Kenoshan piirikunnan syyttäjä Michael Graveley kertoo.

– Selvitämme kahta pääasiallista seikkaa: syyllistyivätkö poliisit rikoksiin ja onko mahdollisista rikoksista olemassa todisteita, jotka ylittävät syytä epäillä -kynnyksen, Graveley sanoo CNN:n mukaan.

Tutkinnan hoitavat oikeusministeriön Wisconsinin osavaltion edustajat. Graveley sanoi toivovansa, että liittovaltion syyttäjät käynnistävät rikostutkinnan rinnalla myös kansalaisoikeustutkinnan Blaken ampumisesta.

Mielenosoittajat polttivat suuren määrän autoja ja rakennuksia noin sadan tuhannen asukkaan Kenoshan kaupungissa. Poliisi on käyttänyt protestoijia vastaan kyynelkaasua.
Mielenosoittajat polttivat suuren määrän autoja ja rakennuksia noin sadan tuhannen asukkaan Kenoshan kaupungissa. Poliisi on käyttänyt protestoijia vastaan kyynelkaasua.
Kuva: epa08623795

Ampumistilanteessa olleet poliisit on asetettu virkavapaalle.

Mielenosoittajat vaativat Kenoshan pormestaria erottamaan tapaukseen liittyvät poliisit.

Muun muassa Wisconsinin kuvernööri Tony Evers ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ovat vaatineet tapauksesta huolellista tutkintaa ja valitelleet poliisin liiasta voimankäyttöä tilanteessa.

Evers sanoi, että poliisin kouluttamista ja toimintatapoja on uudistettava.

Poliisiunionin puheenjohtaja Pete Deates puolestaan syytti kuvernööriä hätiköivästä kommentoinnista, ja puolusti poliiseja sanomalla, ettei tapauksen etenemisestä tiedetä vielä riittävästi.

Asianajaja: Blake selvitti kahden naisen tappelua

Blaken perheen asianajaja Ben Crump sanoo, että Blake oli ampumispaikalla yrittämässä selvittää kahden naisen välistä tappelua.

Crump on aiemmin edustanut useita ihmisiä joita poliisi on ampunut.

CNN:n mukaan tiedossa ei ole, kuka soitti paikalle poliisit ja mistä syystä.

Hätäkeskuspäivystäjän mukaan soittaja sanoi, että Blaken "ei pitäisi olla paikalla", ja että hän oli vienyt soittajan avaimet ja kieltäytynyt poistumasta tilanteesta.

Tausta

Seitsemän luotia selkään

Poliisi ampui sunnuntaina tummaihoista Jacob Blakea selkään yhteensä seitsemän kertaa Kenoshan kaupungissa Yhdysvaltain Wisconsinin osavaltiossa.

29-vuotias Blake käveli poliisit perässään autonsa etuovelle, ja kun Blake avasi oven, poliisit ampuivat häntä lähietäisyydeltä seitsemän kertaa selkäpuolelle.

Blaken kolme lasta näki ampumisen auton sisältä.

Alueen poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, miten ampuminen eteni tilanteessa olleiden poliisien mukaan. Ei ole tiedossa, oliko auton etupenkillä esimerkiksi vaaralista esinettä, minkä vuoksi poliisi olisi avannut tulen.

Blake leikattiin maanantaina, ja hänen tilansa on vakaa, mutta hän on isänsä mukaan halvaantunut vyötäröstä alaspäin.

Poliisin kerrotaan saapuneen tilanteeseen, kun paikalta ilmoitettiin kotirauhan häirinnästä.