Wel­lin­ger nousi nor­maa­li­mäen olym­pia­voit­ta­jak­si - kaikki suo­ma­lai­set kar­siu­tui­vat toi­sel­ta kier­rok­sel­ta

Saksan Andreas Wellinger voitti normaalimäen olympiakullan Pyeongchangissa.

Janne Ahonen jäi 40. sijalle.
Janne Ahonen jäi 40. sijalle.
Kuva: DIEGO AZUBEL

Saksan Andreas Wellinger voitti normaalimäen olympiakullan Pyeongchangissa. Wellinger oli ensimmäisen hyppykierroksen jälkeen viidentenä, mutta nousi toisella kierroksella kärkeen.

Norjan Johann Andre Forfang oli toinen ja hänen maanmiehensä Robert Johansson kolmas. Kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut Puolan Stefan Hula valahti viidenneksi.

Kaikki neljä suomalaismäkihyppääjää karsiutuivat normaalimäen kisan toiselta kierrokselta. Andreas Alamommo oli 38:s, Janne Ahonen 40:s, Eetu Nousiainen 49:s ja Antti Aalto viimeinen eli 50:s.

Ahosella ei epäonnea, mutta "olisi voinut hypätä paremmalla tasolla"

Janne Ahosen uran seitsemäs normaalimäen olympiakisa päättyi uran huonoimpaan olympiasijoitukseen, kun Pyeongchangin HS109-mäen kisa toi 40. sijan. Avauskierroksen 90,5-metrinen jätti toisen kierroksen 13,9 pisteen päähän. Vaikeaa oli, mäkisuuruus summasi.

- Päivä päivältä, hyppy hypyltä huonompaan suuntaan. Ensimmäisenä päivänä oli treeneissä ihan kohtuulliset aloitukset, mutta karsinta oli vaikeaa ja nyt jo sitten tosi vaikeaa, Ahonen sanoi.

- Ei vain saanut minkäänlaista tunnetta tuohon omaan tekemiseen. Mäestä jäi ihan hyvä tuntuma heti ensimmäisten hyppyjen jälkeen, mutta toisaalta se on minulle ihan normaalia, että mitä enemmän uudesta mäestä hyppää, niin sitä vaikeammaksi menee.

Lauantain myöhäiskisa, kello 21.38 paikallista aikaa alkanut koitos toi Ahoselle 13. hypyn olympialaisessa normaalimäen kisassa ja 13. henkilökohtaisen olympiakisan. Epäonnea ei kuitenkaan ollut.

- Ei kai. Olisi voinut hypätä paremmalla tasolla.

Ahosen aiempi huonoin olympiasija oli 37:s, joka tuli debyyttikisoissa Lillehammerissa 1994 normaalimäestä ja neljä vuotta myöhemmin Naganossa suurmäestä.

"Täytyy analysoida ja jatkaa eteenpäin"

Olympiadebyyttinsä tehneet kisan kolme muuta suomalaishyppääjää karsiutuivat veteraani-Ahosen tavoin toiselta kierrokselta. Andreas Alamommooli 38:s 94 metrin hypyllä, ja eroa jatkopaikkaan eli 30. sijaan jäi 7,7 pistettä. Eetu Nousiainen oli 49:s 83-metrisellä ja 80 metriin jäänyt Antti Aalto kisan viimeinen eli 50:s.

Andreas Alamommon 94-metrinen tuotti 91,3 pistettä.

- Asento painui eikä päässyt ihan suoraan työntämään, Alamommo sanoi Yleisradion tv-haastattelussa.

Eetu Nousiainen (83 metriä, 68 pistettä) valitti varpaidensa jäätyneen.

- Koekierros ja tämä olivat omasta mielestä parempia. Ei ollut mitään tuntoa varpaissa, jouduin olemaan ylhäällä monot kiinni viisi minuuttia. Yritin vähän hypellä, mutta ei se mitään, Nousiainen kertoi.

Antti Aallon (80 metriä, 60,8 pistettä) kausi on kulkenut alamäkeen, eikä ensimmäinen kilpailuhyppy olympialaisissa tuonut käännettä.

- En ole vielä löytänyt tasaista tekemistä. Täytyy analysoida ja jatkaa eteenpäin. Koetin tehdä rennon oman hypyn, Aalto sanoi.

---

Korjattu aiempaa uutista 17.44: Norjan Johann Andre Forfang oli toinen ja hänen maanmiehensä Robert Johansson kolmas. Kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut Puolan Stefan Hula valahti viidenneksi.