Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Walkers löytyy nyt Isol­ta­ka­dul­ta – "Jos nuoria ei näy, niitä läh­de­tään kau­pun­gil­ta ha­ke­maan"

Oulu
ODL:n musiikkivapaaehtoiset Jonne Siekkinen (vas.) ja Juho Karvonen musisoivat kohtaamispaikka Helmen avajaisissa keskiviikkona.
ODL:n musiikkivapaaehtoiset Jonne Siekkinen (vas.) ja Juho Karvonen musisoivat kohtaamispaikka Helmen avajaisissa keskiviikkona.
Kuva: Niina Hentilä

– Aiemmin meillä ei ollut erillisiä tiloja, joissa olisimme voineet jutella nuorten kanssa rauhassa kahden kesken. Oli mentävä ulos tai rappukäytävään juttelemaan, jos joku halusi jutella vaikeista asioista, nuorisotyöntekijä Perttu Kemppainen kuvailee.

Nuorille suunnattu Walkers-toiminta siirtyi kesäkuussa Teatteri Rion vierestä Hallituskadulta juuri remontoituihin tiloihin osoitteeseen Isokatu 47. Kohtaamispaikka Helmen avajaisia oli tarkoitus juhlia jo kesän alussa, mutta koronatilanteen vuoksi niitä päästiin juhlimaan vasta keskiviikkona.

Uusissa tiloissa toimii Walkersin lisäksi kuntouttavaa työtoimintaa toteuttava Kahavila Pöönä. ODL:n palvelupäällikkö Jaana Ukonaho kertoo, että toimintojen vieminen samoihin tiloihin oli luontevaa, sillä molemmat tarjosivat samankaltaisia asioita eri kohderyhmille: yhteisöllisyyttä, tukea ja kahvia.

Walkers on tavoittanut vuosittain Kemppaisen mukaan jopa 16 000 nuorta. Kevään ajan tilat jouduttiin pitämään suljettuina. Silloin jalkauduttiin kahtena päivänä viikossa kaupungille ja pidettiin yhteyttä nuoriin Discord-chatin ja WhatsAppin välityksellä.

– Koko Walkersia ei olisi ilman vapaaehtoisia. Heitä koulutetaan lisää tässä kuussa, Kemppainen kertoo.

Uudenkarheista puitteista huolimatta Walkers ei aio nytkään jäädä vain kahvilan lämpöön odottamaan nuoria.

– Jos nuoria ei näy, niitä lähdetään kaupungilta hakemaan, Ukonaho sanoo.

Nuorten huumeidenkäyttö huolettaa

Nuorisotyöntekijä Perttu Kemppainen ja Walkersin uusien toimitilojen avajaisissa piipahtanut koulupoliisi, ylikonstaapeli Merja Rasinkangas ovat huolissaan nuorten lisääntyneestä huumeidenkäytöstä.

Huumausainerikoksia kirjattiin tammi–kesäkuussa Oulun poliisilaitoksen alueella 40 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Törkeitä huumausainerikoksia paljastui 22, mikä on kaksinkertainen määrä vuotta aiempaan verrattuna.

– Tilastot huolestuttivat meidät kaikki, Kemppainen sanoo.

Hän kertoo itsekin kuulleensa, että koronakevään aikana osa nuorista on joko alkanut käyttää tai siirtynyt koviin huumeisiin.

Kemppainen harmittelee viime kevään pitkäksi venynyttä aikaa, jolloin nuoriin ei saatu kunnolla kontaktia.

– Olen aivan varma siitä, että vielä ei edes nähdä kokonaiskuvaa koronan jäljiltä.

Rasinkangas kertoo, että huumeidenkäyttäjien iät ovat madaltuneet.

– Puhutaan alakouluikäisistä. Jos epäily on, toivoisin, että takkeja ja reppuja käänneltäisiin kotona. Kotona täytyy tietää, missä lapsi on ja kenen kanssa.

Huumekenttävalvontaryhmän ylikonstaapeli Antti Silvamaa kertoo, että nuoret saavat puhelinsovelluksen avulla huumeita käsiinsä helposti.

– Joukossa on paljon alaikäisiä. On harmi, ettei myyjillä ole selkärankaa sen vertaa, ettei alaikäisille myytäisi.

Silvamaan mukaan alaikäisten keskuudessa suosituin huumausaine on kannabis, seuraavaksi eniten suositaan bentsolääkkeitä. Esimerkiksi Rivotril- ja Ksalol-nimiset tabletit käyvät kaupaksi.

– Laittomasti Itä-Euroopan lääketehtaissa tehdyt lääkkeet ovat erittäin suosittuja. Niistä ei koskaan tiedä, mitä ne sisältävät.

Silvamaan mukaan koronakevät ei vähentänyt huumekauppaa. Hänen mielestään kasvavat luvut huumausainerikoksissa kertovat kuitenkin myös siitä, että poliisi on onnistunut puuttumaan myyntiin.