Mainos

Vuo­si­kym­men­ten sei­so­ma­työ jätti jäl­keen­sä jal­ka­ki­vut – Ky­bun-ken­gil­lä Raija voi jälleen nauttia kä­ve­ly­len­keis­tä ilman kipuja

Vuosikymmenten työskentely keittäjänä jätti Raija Heinikosken jalkoihin jälkensä, ja kivun vuoksi hänen ei tehnyt mieli enää lenkkeilläkään. Apu löytyi kuitenkin Kybun-kengistä, joiden avulla hän voi jälleen nauttia päivittäisistä kävelylenkeistään.

Anu Koutuaniemi esittelee Raija Heinikoskelle sandaalimallisia Kybun-kenkiä Medishopin myymälässä Rotuaarilla.
Anu Koutuaniemi esittelee Raija Heinikoskelle sandaalimallisia Kybun-kenkiä Medishopin myymälässä Rotuaarilla.

Nykyihminen viettää paljon aikaa istuen, mutta kun hän kävelee tai seisoo, on alusta usein kova ja joustamaton. Arki- ja työkengätkin tukevat jalkaa jopa passivoivalla tavalla, ja niiden pohjat ovat monesti kovuudessaan ankaria jalkapohjille.

Erityisesti paljon työssään seisovien ja kävelevien jalat altistuvat jatkuvasti rasitukselle, joka ajan kuluessa voi alkaa oireilla jalkojen väsymyksen tunteena sekä jalkakipuina. Rasitus saattaa ajan oloon aiheuttaa kantapäähän todella kivuliaan plantaarifaskiitin, eli kantakalvon tulehduksen, tai pahentaa jo syntynyttä nivelrikkoa ja nivelten kulumia.

Raija Heinikoski työskenteli ennen eläköitymistään 40 vuotta koulun keittäjänä, ja taakse jääneet työvuodet sisälsivät lukemattoman määrän seisottuja työtunteja ja käveltyjä kilometrejä. Vanhemmiten työvuosien kuorma alkoi tuntua myös jaloissa, kun hänellä todettiin plantaarifaskiitti.

”Jalat olivat työuralla kovilla, ja vanhemmiten se alkoi tuntua. Lopulta jaloissa ja polvissa alkoi olla jo niin paljon kipua, ettei tehnyt enää mieli lenkkeilläkään”, Heinikoski kuvailee.

Liikkumisen ilo kuitenkin palautui, kun Heinikosken tuttava suositteli hänelle Kybun-kenkiä – sittemmin paluuta entisiin jalkineisiin ei ole ollut.

Kivut kaikkosivat, liikkumisen riemu palasi

Heinikoski hankki ensimmäiset Kybun-kenkänsä kaksi vuotta sitten ja on ollut ostokseensa tyytyväinen – niin tyytyväinen, että suositteli kenkiä myös tyttärelleen, joka hankki sellaiset myös itselleen.

Tyytyväisyyteen oli perusteensa, sillä uudet kengät palauttivat liikkumisen riemun.

”Kipua ei ole enää polvissa tai muuallakaan, ja nyt saatan taas käydä kahdesti päivässä neljän viiden kilometrin kävelylenkeillä. Kovimpien kipujen aikaan moinen ei käynyt edes ajatuksissa”, Heinikoski luonnehtii tapahtunutta muutosta.

Uusien jalkineiden hankkimisen aikaan kivut olivat niin suuret, että kotona avojaloin kävelykin tuotti vaikeuksia.

Raija Heinikoski käyttää Kybun-kenkiään lähes kaikkialla.
Raija Heinikoski käyttää Kybun-kenkiään lähes kaikkialla.

”Jalkoihin sattui niin, että oli pakko putsata ulkokengiksi tarkoitetut Kybunit ja käyttää niitä sisälläkin, jotta liikkuminen onnistui”, Heinikoski muistelee kahden vuoden takaista aikaa.

Hänen onnekseen kivut ovat nyt helpottaneet, ja kenkien riisuminen kotona on taas mahdollista. Ainoa Heinikoskea harmittava asia on se, ettei Kybun-kenkiä ollut vielä saatavilla hänen työvuosinaan.

Nykyinen Kybun-mallisto sen sijaan käsittää kenkiä monenlaisiin käyttötarkoituksiin niin sisä- kuin ulkotiloihinkin. Vaan yhdenlaista vaihtoehtoa Heinikoski vielä kaipaisi:

”Tanssijalkineiksi näistä ei oikein ole. Muuten nämä ovat aina jalassa. Kerran tosin kävi niin, että Kybunit unohtuivat jalkaan, kun lähdimme mieheni kanssa tanssilavalle”, naurahtaa Heinikoski muistellessaan tahatonta tuotetestiään.

Jalkineet hoitavat syytä, eivät oiretta

Medishopin myymälähoitaja Anu Koutuaniemi pitää Heinikosken kertomaa oivana esimerkkinä siitä, kuinka parhaat tulokset saavutetaan hoitamalla vaivan syytä eikä oiretta – ja antamalla liikkeen hoitaa.

”Jalkakipuihin voidaan määrätä kortisonipiikkejä, ja lääkärit usein antavat plantaarifaskiitin kaltaisten vaivojen hoitoon venyttelyohjeita. Kyllä nekin tehoavat, mutta juurisyy silti säilyy, eli se, että seisomatyöläisen jalat ovat koko ajan suuren rasituksen alla”, Koutuaniemi selittää.

Kubyn-jalkineilla vaikutetaan juuri oireet synnyttävään rasitukseen. Niiden pehmeä ilmatyynypohja pienentää jalkoihin kohdistuvaa painetta, mutta vaikutustapa on tätäkin moninaisempi.

”Pehmeä pohja on kuin nurmikolla kävelisi. Pehmeä pohja ei ole ylituettu ja tuottaa koko ajan pientä luonnollista venytystä ja stimulaatiota jalan pienille lihaksille sekä lihaskalvoille”, Koutuaniemi avaa Kybun-jalkineiden toimintaperiaatetta.

Kybun-jalkineita on saatavana moneen eri käyttötarkoitukseen sisäkengistä aina vaellusjalkineisiin saakka.
Kybun-jalkineita on saatavana moneen eri käyttötarkoitukseen sisäkengistä aina vaellusjalkineisiin saakka.

Sen lisäksi, että lukemattomista pienistä ilmakuplista koostuva ilmatyynypohja tuntuu mukavalta jalassa ja edistää jalan terveyttä, kenkä myös ohjaa jalan asentoa parempaan askeleeseen. Jalkoja hellivät kengät lievittävät niin ikään monia selkä- ja liikuntaelinvaivoja, joiden perimmäinen syy on jaloissa.

Erinomaisia käyttökokemuksia

Koutuaniemi on itsekin vannoutunut Kybun-kenkien käyttäjä, ja hänen kotoaan näitä sveitsiläisiä jalkineita löytyykin useita pareja. Syykin on selvä: Nuorena laskettelurinteessä loukattuun polveen on onnistuneesta leikkauksesta huolimatta ajan myötä muodostunut alkava nivelrikko, joka toisinaan vihoittelee.

Kybun-kengillä liikunnallinen Koutuaniemi on voinut jatkaa aktiivista elämäänsä ilman polvisärkyä. Jopa aluksi epäluuloinen puolisokin intoutui lopulta Kybun-kenkien käyttäjäksi.

”Hän oli aluksi sitä mieltä, että kengät ovat liian pehmeät. Kuitenkin erään runsaasti kävelyä sisältäneen kaupunkiloman jälkeen jalkoja särki niin, että oli pakko laittaa Kybunit jalkaan. Sen jälkeen hän ei ole harmitellut ’liiallista’ pehmeyttä”, Koutuaniemi päättää hymyillen.

Tutustu Medishopin Kybun-mallistoon osoitteessa: medishop.fi.

Medishop

www.medishop.fi

Rotuaarin aukio, Kirkkokatu 17

Aukiolo: ma–pe 10–17.30

Puhelin: 020 155 00 45

oulu@medishop.fi